Почина Петко Христов - Никополски епископ и президент на Каритас България

OFFNews 14 септември 2020 в 19:24 3873 0

Снимка caritas.bg

Днес, 14 септември - Кръстовден, в 6.25 часа Бог прибра при Себе си епископ Петко Христов - Никополски епископ и президент на "Каритас България", съобщиха от благотворителната организация на Католическата църква в България.

Епископ Петко Христов беше избран за президент на „Каритас България“ на 1 декември 2001 г. в София. От 1997 г. до 2020 г. бе председател на Управителния съвет на епархийната организация „Каритас Русе“. Той бе и един от основателите на енорийската организация „Каритас Белене“ (1992 г. – 1993 г.).

По негово време са създадени нови услуги и центрове за подкрепа на уязвими хора, сред които центрове за деца, центрове за домашни грижи за възрастни хора, миграционна служба в подкрепа на бежанци и мигранти, приют за бездомни хора. Създадено е и Училището на „Каритас“ – учебен център, който се стреми да повиши професионалния капацитет и мотивацията на сътрудниците на федерацията, така че децата и младежите в риск и с увреждания, самотните майки, възрастните хора, бездомните хора, бежанците и всички, на които „Каритас“ помага, да почувстват пълноценна подкрепа, която да им помогне да продължат живота си с достойнство.

През 2013 г., на официална церемония в София, организацията на евреите в България „Шалом“ удостои епископ Петко Христов с годишната награда „Шофар“ за приноса на „Каритас“ за етническа и верска толерантност.

Всички в „Каритас България“ отдават "почитта и уважението си към епископ Петко Христов, без когото благотворителната организация на Католическата църква в България нямаше да бъде това, което е днес."

Погребална Литургия за епископ Петко Христов ще бъде отслужена в събота, 19 септември, в катедралата „Свети Павел от Кръста“ в Русе.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика