Пилотен проект за обслужване на глухите граждани на жестов език обсъждат в СО

OFFNews 19 май 2021 в 14:00 987 0

Пилотен проект за бързо, лесно и сигурно административно обслужване обсъждат в Столична община и СОС с представители на общността на глухите и преводачи на жестов език, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Анна Стойкова.

В продължение на два месеца тя организира различни дискусии и срещи, на които да се определят конкретните стъпки за действие. Отделно работна група на общинската администрация, назначена със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, разработва механизмите за приобщаване на глухите граждани.  

„Знаете, че вече има Закон за българския жестов превод, а в момента чакаме правилниците за приложението му, за да можем да синхронизираме нашата работа с тях. Едновременно правим своите стъпки в посока на подкрепа за тази не малка общност от нашите съграждани“, обясни Стойкова.

Тя представи исканията и идеите на глухата общност по време на заседание на Комисията за връзки с гражданското общество към Столичния общински съвет.

„С представителите на организациите на глухите хора стигнахме до общото разбиране, че е нужно да намерим последователи сред самата администрация на общината, които да познават тази общност, да бъдат информирани за живота на глухите ни съграждани, за да имат разбирането за работа с нея. Защото само като познаваш някогоу можеш истински да го чуеш“, е позицията на общинския съветник. Сред коментираните промени е въвеждането на лесен достъп до жестов превод по време на работа с общинските структури. Бързо и адекватно осигуряване на услуги, според конкретните потребности на гражданите от тази общност. Модерен достъп до информацията на сайта на Столичната община, която ще направи глухите граждани не само съпричастни към темите на града, но и равни участници в различните процеси и ще им даде възможности за развитие.

„Темата е много важна, но най-големият ни приоритет е да я обсъдим първо с хората от общността и за това през следващия месец ще направим голяма дискусия със заинтересованите страни, за да подредим заедно първите стъпки по прилагането на този толкова чакан и важен закон.“, обясни Стойкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови