ПИБ спечели и третото дело срещу румънската агенция за разплащания

OFFNews 05 април 2019 в 16:45 7917 0

В Румъния приключи и третото дело между Първа инвестиционна банка и румънската Агенция за разплащания и интервенция в земеделието (APIA). Румънският съд отхвърля всички възражения и искания от страна на APIA, като отсъжда в полза на ПИБ.

От публично оповестената информация от румънския съд става ясно, че той анулира всички принудителни действия до този момент от APIA спрямо Първа инвестиционна банка, включително и предприетите до момента действия от страна на съдебни изпълнители. APIA е осъдена да заплати и съдебните разноски по делото.

APIA беше предприела запор на сметка на ПИБ в БНБ, макар по това време споровете в Румъния да не бяха приключили. Според юристи водещи в конкретния случай са румънските съдебни органи, като това решение на румънския съд е задължително за българските органи, които трябва да го приложат. Приключването на спора в Румъния в полза на Първа инвестиционна банка означава и прекратяване на всякакви действия срещу банката.

ПИБ спечели и другите два съдебни спора в Румъния.

Случаят започва още през 2012 г., когато APIA сама избира и възлага на българското дружество „Ви Ем Корпорейшън“ ЕООД изпълнение на две обществени поръчки за доставка на хранителни продукти. За подписването на договорите с избраното за изпълнител дружество се изисква то да представи банкова гаранция. Тогава ПИБ издава 3 броя банкови гаранции в полза на APIA, като се договаря средствата по възложените поръчки, които се дължат авансово на изпълнителя от APIA, да бъдат изрично преведени само и единствено по сметка на „Ви Ем Корпорейшън“ ЕООД в самата Първа инвестиционна банка.

Това е обичайна практика на банките, тъй като така те имат възможност да осъществяват строг текущ контрол по разходването на средствата и изпълнението на задълженията, за които гарантират.

Вместо APIA да преведе авансово дължимите средства по сметката на „Ви Ем Корпорейшън“ ЕООД в ПИБ, румънската агенция ги превежда в друга банкова сметка извън България, откъдето парите безследно изчезват. От този пропуск на румънската агенция следват претенциите на APIA спрямо ПИБ по банковите гаранции, като своевременно Първа инвестиционна банка подава сигнал към разследващите органи на ОЛАФ, Националната антикорупционна агенция към прокуратурата на Република Румъния, ДАНС и Специализираната прокуратура в България. По случая дори са задържани високопоставени служители на румънската агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови