Петър Стоянов: Трябва да си сменим манталитета, правосъдието лесно се оправя

ОFFNews 12 октомври 2016 в 19:20 6589 8

Петър Стоянов.

"В България трябва да се сменя манталитет, правосъдна система сравнително лесно се оправя. Това вече иска години, иска усърдието не само на политици, или на съдии и прокурори, иска усърдието на цялата българска интелигенция, иска усърдието на българските семейства".

Това заяви пред bTV бившият президент на страната Петър Стоянов, като допълни, че децата трябва да бъдат възпитавани от малки, а в църквите да се говори на разбираем език.

Според него политиците ни разбират погрешно принципите на демокрацията, която не е просто закони, правила и свободи. "Демокрацията трябва да има един неизбежен фундамент и този фундамент се казва традиция". На нас обаче тя ни липсва, заради което още се лутаме.

Той обясни, че никъде по света демокрацията не дава, не те прави по-богат, по-щастлив: „Тя е рамка и в нея, съобразно твоите способности, твоята интелигентност, националните традиции и манталитет, можеш или да просперираш, или да срещаш непрекъснато трудности".

"Защо на нас ни пречи демокрацията – защото 45 години бяхме свидетели на деморализация на цяла една нация. Нацията се обезвери особено в първите години на прехода, когато видя как тези, които до преди една година се кълняха в Маркс, в Енгелс, Ленин, които се кълняха, че ще громят капитализма и империализма, станаха за секунди първите капиталисти и то от най-лоша проба. Тогава гражданите си казаха - щом това е възможно, значи вече всичко е възможно. Ние трябва да се замислим много сериозно”, допълни Стоянов.

Бившият държавен глава смята, че президентският пост не е маловажен, макар че рядко се случва отговорностите му да проличат в пълна сила.

"Когато аз стъпих и се заклех като президент нямах три дни, за да обиколя да видя къде се намират офисите на "Дондуков" 2, хората протестираха, нямаше парламент, правителство, правителството на Жан Виденов беше подало оставка, президентът беше единствената институция в държавата и аз бях президент с три дни стаж. Представете си президент без никакъв опит, беше ясно, че трябва да се свършат две-три неща и най-важното да се предотврати кръвопролитие при протестиращите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12011

6

Деница

13.10 2016 в 08:55

Манталитетът, г-н Стоянов, се смяна с възпитание (което нямаме) и с личен пример (който също нямаме нито на ниско, нито на високо ниво). Как очаквате смяна на манталитета при хора гласуващи за мутри, комунисти и прочее, при такива, чието възпитание е сведено до слушане на чалга и подражаване на мутри и чалга-певици, при хора без никаква ценностна система?

17439

5

мнение от IP

13.10 2016 в 08:07

Ооо, я стига! Хайде, като лесно се оправя, да я бяхте оправили бе! Че то след БКП дейците и мутрите станаха капиталисти, после кой ли не се изреди да смуче държавата. Чак до младия успял мъж. Нацията си е окей, ама никой не е в затвора. Това е проблема. Най-мразя някой да ми обяснява, че аз нр знам какво е демокрация.