Петър Стоянов: Не демокрацията ни е проблемът, проблемът е в нас

OFFNews 08 септември 2016 в 22:05 6425 5

Снимка БГНЕС

Не демокрацията ни е проблемът, а проблемът трябва да се търси в нас. Това заяви президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) при представянето на книгата си "Президентът Петър Стоянов: преговор на историята".

Книгата съдържа интервюта с него и статии, написани от него за български и чужди издания от 1995 година досега. 

Съвършеният модел на демокрацията не съществува. След като държави като Франция, Германия, Франция и Холандия са обичайни дестинации за нашите деца, значи не демокрацията ни е виновна, а трябва сами да се заемем сами, посочи той.

По думите му една от причините за неудовлетвореността на българското общество е, че е било натоварено със свръх очаквания за демокрацията и членството в ЕС.

"Ние объркахме ЕС със Съветския съюз, мислейки си, че ЕС дава. А всъщност демокрацията е нищо повече от една рамка от възможности, от перспективи, които, за да се реализират, трябва страхотна мобилизация на творческите усилия на цялата нация", коментира Стоянов.

На всичко отгоре, връщайки се назад, започвам да си мисля, че не успяхме да се освободим от тази двойнственост, тази наша политическа , идеологическа, носталгична разкраченост между Правец и Брюксел, парализира сякаш националната ни енергия и сила, каза още той. 

Книгата представи президентът Росен Плевнелиев. 

"Историята трябва да се преговаря, защото много опасни са ненаучените уроци от историята. Това, че днес в сърцето на Европа същото поколение, което разруши Берлинската стена издига нови стени на разделение, е един ненаучен урок от историята. Днес всички трябва да признаем, че живеем в една България, в която все още историята е подменена. Президентът Петър Стоянов в големите неща винаги е бил за пример и е взимал единствено правилните държавнически решения за България. Така беше и с косовската криза, когато именно той, в онзи нелек момент от българската история, взе трудно решение и проправи пътя за България, за да може тя да изпълни своята стратегическа цел за членство в ЕС и НАТО", заяви Плевнелиев. 

Той подчерта, че е прочел книгата на един дъх и е научил и разбрал много. 

„Чувствам се горд да кажа, че вървя редом с президента Петър Стоянов, че го считам за близък до мен като ценности, като действия. Какъвто беше като президент, такъв е и като човек, такъв е и като гражданин”, каза Плевнелиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12691

5

Емил Станоев

09.09 2016 в 09:56

Петър Стоянов: Не демокрацията ни е проблемът, проблемът е в нас --- Ето с това съм съгласен. Защото ако навремето хората бяха по-разумни нямаше да гласуват за този кон и за Костов . И може би много от заводите продадени на безценица или направо подарени щяха да бъдат спасени. И със сигурност икономикатна ни сега щеше да бъде малко по-добра.

13546

4

BARAСK OBANANA

09.09 2016 в 08:09

Аз също отдавна съм казал че проблема е във вас.

12570

2

jeko47

08.09 2016 в 22:55

Коньо , верно у вас е проблемът!
Нема да има демокрация , докато твърдите , че имало мат'рял.Ма само той бил равен.

20374

1

Стринка Минка

08.09 2016 в 22:44

Широко му около врата на коня.