Петър Стоянов: Няма по-сигурен пристан от ЕС

offnews 10 септември 2016 в 10:17 6638 5

ЕС може и да не изглежда най-привлекателният съюз днес в света, но за България по-сигурен пристан от ЕС няма. Това каза в ефира на Нова тв Петър Стоянов, президент на България в периода от 1997 до 2002 година, във връзка с отношенията на страната ни с Турция, Русия и държавите членки на ЕС.

„Крайно време е да се разбере, че ние сме ЕС. Това непрекъснато разколебаване и двойнственост пречи да бъде събрана националната енергия, за да живеем по-добър живот”, посочи той.

„От доста време сме членове на ЕС и НАТО, а продължаваме да се държим като мост между тези две организации и Русия, и като мост между тези две организации и Турция”, коментира Петър Стоянов. В ЕС има голям проблем, защото е изправен пред бежанска вълна, но ето бежанците от цял свят искат да живеят в държавите от ЕС. Те не искат да живеят никъде другаде по света, няма по-голямо доказателство от това, че ЕС продължава да бъде най-привлекателното място за живеене”, обясни той и допълни, че предизвикателството, свързано с тероризма и с бежанската вълна няма само до логистични измерения, до строене на огради, до квоти, до строене на бежански лагери.

„Тук има един проблем, който бих нарекъл цивилизационен. ЕС досега не се е сблъсквал досега с този проблем”, уточни Петър Стоянов. По повод отношенията между ЕС и Турция той обясни, че не би оприличил ролята на България като пощенски гълъб в тези отношения. „България е важна в този процес първо заради близостта си с Турция, ние познаваме много по-добре проблемите на Турция, отколкото една северноевропейска държава като Швеция. В България живее едно значително турско малцинство и чрез тези хора сме длъжни още повече да познаваме какво се случва в Турция”, коментира Петър Стоянов.

„Не можем да загубим от позицията на Бойко Борисов по този въпрос. От тук нататък крачките, които се правят, трябва да бъдат балансирани и много премерени”, посочи той. Във връзка с отношенията на страна ни с Русия той поясни, че те винаги са били повод за тежък национален раздор. По думите му нашият сантимент към Русия има много малко общо с реалната политика. „Ако за толкова време не сме убедени, че нашето място е в НАТО и ЕС значи напълно съм пропилял своя мандат и съвсем заслужено загубих изборите от Георги Първанов”, заяви Петър Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13531

5

Traqn Savov

10.09 2016 в 18:23

Не знам какво е сигурно или какво не е, ама вижте броя на населението и раждаемостта преди 20 години, вижте и сега каква е, колко е ниска..

Не е нужно да си някакъв гений, дори не е нужно да си умен, за да установиш че България върви на зле вече 20 години, и от година на година става все по зле...

Все по голяма безработица, 100 лева пенсия 400 лева заплата, даже африканците ни се смеят...

Това ли ви е сериозната европейска страна!!!!!

Или беше майтап, просто не съм го схванал....

13546

3

BARAСK OBANANA

10.09 2016 в 14:21

Този да не е замесен в покупката на царските конюшни?