Патриарх Неофит за "София прайд": Това е духовна гибел

OFFNews 16 юни 2016 в 07:13 5777 23

Решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание. 

Това се казва в обръщение на патриарх Неофит по повод "София прайд", който ще се проведе на 18 юни. 

Обръщението на патриарха: 

Скъпи чеда на Българската православна църква, на 18 юни - Задушница, когато православните християни възпоменават паметта на своите починали близки и отправят молитви за упокоение на душите им, за девета поредна година в центъра на София ще се проведе "София прайд". В централната част на столицата ни отново ще станем свидетели на открита, натрапвана пропаганда и публична демонстрация на хомосексуализма като начин на живот. 

Живеем във времена, когато нравствените ценности, които векове наред са били верен ориентир за хората, крепило на морала и спойка за обществото, лекомислено и целенасочено се подлагат на подмяна и отхвърляне, а казано е: "Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто - зло, тъмнината считат за светлина, и светлината - за тъмнина!" (Ис. 5:20). От Бога, Който е сътворил човека като мъж и жена (Бит. 1:28) е даден и вложен нравствен закон: мъжът и жената да се свързват в свещения и благословен съюз на брака, мъжкото и женското начало да се съединяват и в това общение и единение в любовта да възрастват към съвършенство. Този модел на човешки взаимоотношения е фундаментален, а пренебрегването му води към духовна смърт – както за отделния човек като личност, така и за семейството и обществото. Провъзгласяването на греха за норма и на пагубното - за добро, не е нещо ново за човечеството. В историята се наблюдават трагични повторения: във време на морална криза и упадък народите биват обхващани от користолюбие и греховни страсти, които изместват традиционните нравствени ценности и идеали, поразяват като с метастази здравето на обществото и неизбежно водят цивилизацията към нейния упадък.

Съвременното общество, откъснало се от християнските си корени, в стремежа си да бъде толерантно и хуманно, подменя разбирането за основни ценности като любов и свобода и нарича хомосексуализма с нравствено-неутрални изрази като „сексуално малцинство” или „различна сексуална ориентация”.

Но да обичаш човека, да го цениш и уважаваш, не означава да бъдеш равнодушен към това по какъв път върви той: истинен или лъжовен, път към спасение или към погибел, към живот или смърт.

Като се отнасяме с пастирска загриженост, отговорност и любов към хората с хомосексуални наклонности, както към всички чеда на Българската православна църква и целия български народ, решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание. Отправяме сърдечна молитва към всеблагия Бог, Който не иска смъртта на грешника, но да се отвърне от пътя си и да бъде жив (Йез. 33:11), да даде покаяние и вразумление на всички, да им прости съгрешенията и да ги спаси по Своята велика милост и човеколюбие.

Амин! 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8006

23

Иван Пеев

17.05 2017 в 10:54

Напълно прав е Негово Светейшество Патриарх Неофит - Това е привнесено отвън и е присадено съвсем изкуствено и безконтролно,като всяко криво разбрано "постижение" на демокрацията! А че от това ще тъне в мрак и бездуховност нацията, малко нейни ръководни фактори ще се почувстват отговорни, за да се постараят да я направляват в ползу роду!
Правотата на тези съждения се потвърждава и от повечето коментари тук.

77927

21

El Commandante

17.06 2016 в 08:24

Да, добре...

77927

19

El Commandante

17.06 2016 в 00:20

"Значи, това за душите, че са безполови.Азъ го разбирамъ така- те няматъ нужда отъ секс."

Амамоуууууу.....къв секс ма душа?

За стотен път тук ще напомня народната мъдрост: Човек като умре, на к*ра му и камъни да чукаш, му е все тая....ако се сещаш....

77927

18

El Commandante

17.06 2016 в 00:18

"Правото да се женят, с цел отглеждане на дете и наследяването, доколкото знам."

Поправки ме ако греша, но тва право им е отказано изначално от Господ.

Ти коя си че даваш нещо което Той не дава?

29217

17

Лопе де Вега

16.06 2016 в 16:23

Дедо Неофит да прати под шареното знаме своите бабагусита и паломи! Ще стане голем парад. Содом и Гомор. Да види първо гредата в своето око. Аман от ченгета.

Поздрав!

26179

15

ELPIDA

16.06 2016 в 15:32

Само прокреативната Субстанция,така наречена Бог, знае всичко.
В това Вярвам.

26179

14

ELPIDA

16.06 2016 в 15:14

La Princi,малко вповече ми дойдоха речитативите...

Ще спомена само 2-3 от седемте принципа на Хермес Трисмегист/всеки да си тълкува сам/които бяха приписани на Марксистко-Ленинската философия,Ха...

Борба и единство на противоположностите.
Отрицание на отрицанието.
Каквото Горе,това и Долу.

Колко са езотериците и дали някои от тях не са само илюзорно в мантията "посветени"? Мистика.
Колко са венчаните за Сатаната.Мистика.

Е, в близките хилядолетия не вярвам да стигнем до Паневритмия.