София прайд и шествието на противниците им няма да се засекат на Задушница

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2016 в 12:59 4512 2

Снимка БГНЕС - архив

София прайд и протестното шествие срещу хората от ЛГБТИ общността няма да се засекат на Задушница в столицата. 

Столична община не е издала съгласувателни писма и за двете прояви, не е допуснато съвпадение по време и място, съобщиха от "Московска" 33. Поводът е писмо до кмета Йорданка Фандъкова и министър Румяна Бъчварова от организаторите на парада, в което се твърди, че е "допуснато от Столична община съвпадение по време и място на провеждането на две масови мероприятия – нашето шествие и агресивна контрадемонстрация, организирана от представители на спортни хулигански и ултранационалистически неформални групи". 

В отговора на Столична община се казва: 

В последните дни служители на Дирекция „Сигурност“ на Столична община и на Столична дирекция на вътрешните работи провеждат срещи с организаторите и на двете събития като целта на срещите е да се вземат всички необходими мерки, с които да се гарантира сигурността на участниците, спокойното провеждане и на двете мероприятия и обществения ред в столицата. След провеждане на тези срещи предстои издаване на съгласувателните писма и на двете събития, според разпоредбите на ЗСММ.
Целта на Столична община и на Столична дирекция на вътрешните работи в последните години е да осигури двете прояви и гарантира сигурността на участниците като не допуска никъде те да съвпадат по време и място. И двете събития се заявяват и провеждат в един ден в последните години, като категорично не се допуска тяхното съвпадение.

Съгласно чл. 12, ал. 1 на Закона за събранията, митингите и манифестациите „когато времето и мястото на събранието, на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, кметът на общината, предлага промяната им“. 

Заявените две шествия са с различни начални и крайни точки, като само една от точките на преминаване е една и съща. Поради това съгласно правомощията, дадени от ЗСММ, Столична община е предложила на организаторите и на двете събития, да променят само началните часове на шествията, без да са променя началния час и крайния час на събития, нито заявения от организаторите предварително маршрут.

Във връзка с провеждащия се бирфест в Княжеска градина за периода на европейското първенство по футбол Столична община е предложила на организаторите на „София прайд“ да изместят с няколко метра мястото на събирането си – от заявено събиране в 17 ч в Княжеска градина с лице към бул. „Цар Освободител“ на събиране в 17 ч в Княжеска градина с лице към бул. „Васил Левски“. Предложената промяна е приета от организаторите и писмено заявена от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови