Пасивното пушене убива 1 млн. непушачи годишно

Подходът за намаляване на вредата е най-успешната превенция срещу тютюнопушенето, констатират пулмолози

OFFNews 17 март 2023 в 10:00 15557 0

Снимка

Продължителността на живота на хората зависи все повече от здравословния начин на живот, а не само от бюджета за здравеопазване в конкретната държава. Далеч по-важни, отколкото се смяташе доскоро, се оказват разпространението на вредни навици като тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол и липса на движение. Заключението е на международни експерти, които изследват значението за общественото здраве на превенцията на вредните навици и финансовото им изражение като разходи за здравеопазването в ЕС. В Европа те представляват 2.5% от общия БВП в ЕС или – десетки милиарди евро.

„Пушенето причинява 8 млн. смъртни случаи годишно, като 1 млн. от тях са хора, които никога не са пушили в живота си и са просто пасивни пушачи. Впечатляващо е, че човек може да умре от пушене, без изобщо някога да е пушил и това се случва при 12% от жертвите на болести, свързани с цигарите“. Това посочва в своя научна публкиция проф. Анджей Фал, председател на полското Общество за обществено здраве и ръководител на Отделението по алергология, белодробни и вътрешни болести на Централната клинична болница във Варшава.

Проф. д-р Анджей М. Фал

Началната превенция, при която целта е да не се стигне до проблема, е единственият начин да се изгради общество без тютюнопушене, но първите ефекти от нея са факт след 20-30 години. Затова и тя не е много популярна, тъй като за налагането й се изисква политическа воля, а ефектите няма да са явни в рамките на един мандат, посочват специалистите по обществено здраве. Този тип превенция залага най-вече на образование от най-ранна детска възраст за вредните последици от пушенето.

Рестриктивните мерки срещу пушачите като забраната за пушене на обществени места или увеличаване на данъците върху тютюневите изделия, показват частичен успех в ограничаването на цигарения дим. Статистиката в Полша например показва, че при прилагането им между 2008 г. и 2018 г. пушачите в страната не са увеличили, но не са и намалели. Затова е нужен нов подход, чрез който пушачите, които иначе ще продължат да пушат, да си доставят никотин по по-малко вреден начин спрямо цигарите, категорични са лекарите.

„Занапред ще трябва да променим начина си на живот, така че да намалим предотвратимата смъртност или да смекчим ефектите от начина си на живот чрез ефективно прилагане на подхода за намаляване на вредата“, обяснява проф. Анджей Фал. Целта е пушачите да преодолеят или заменят зависимостта си с помощта на нещо по-малко вредно - например нагреваеми тютюневи изделия, електронни цигари или никотинови пликчета – всички те с по-ниска степен на вредност в сравнение с цигарите, уточнява Фал пред полските медии.

Япония е категоричен пример за ползата за общественото здраве от този тип превенция. Страната оказа фискална подкрепа на прехода към продукти с намалена вреда - увеличи данъка върху цигарите, а на пазара излязоха нагреваемите тютюневи изделия, чиято цена остана по-ниска. Само за 2 години продажбите на цигари намаляха с 30%, а пушачите в страна масово преминаха на продуктите с намалена вреда. В резултат Япония вече отчита и преки резултати от превенцията чрез намаляване на вредата – броят на хората, постъпили в болници от диагнози, свързани с пушенето през последните години, намалява, сочи национално проучване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови