Първи град с ключова реформа: Спират прекомерния прием на деца в бургаски детски градини

До 24 в първа група, до 18 в ясла

OFFNews - Бургас 07 февруари 2018 в 13:56 8323 0

Детската градина "Брезичка"

Броят на децата в детските градини и ясли в Бургас ще бъде редуциран с новия прием от тази година. Мярката ще бъде въведена след случая, в който със скрита камера бяха заснети учителки, които малтретират деца. След скандалния случай, родители, преподаватели и синдикати алармираха, че в някои детски заведения има прекомерен прием на деца.

В районите, където имаше недостиг на свободни места, проблемът е разрешен, каза Веселина Таралова - директор „Образование и демографски въпроси“ в Община Бургас. Тя посочи за пример филиала към детската градина „Ханс Кристиян Андерсен“ в центъра, където ще бъдат приети допълнително четири групи; новия корпус към „Чайка“; както и новата детска градина „Пинокио“ в Меден рудник.

Свободни места ще има за всички, категорична бе Таралова:

Тази година, с обявения прием, който ще стартира в първия работен ден на месец април, ние ще сложим максимум пълняемост на групите, в първа възрастова група говоря, 24 деца, така както е по нормативна база, 18 или 20 – за детска ясла“, поясни Веселина Таралова.

Където условията позволяват да бъдат приети повече деца, директорите на детските заведения ще назначат повече персонал да работи с децата.

Родителите трябва да прегледат възможностите, които имат, каза Таралова и добави, че докато в станалата скандално известна градина „Брезичка“ има повече деца, то в съседните детски заведения има и свободни места:

Детска градина „Райна Княгиня“ е само на 10 метра разстояние, една улица ги дели. Тя също е обновена. Не виждам защо родителите настояваха толкова много… Не беше желана детска градина „Райна Княгиня“. Всички желаеха в „Брезичка“, коментира Таралова.

И в останалите детски градини в комплекс „Славейков“, където се намира „Брезичка“, има места, посочиха от администрацията.

Оттам са категорични, че системата за кандидатстване и записване работи успешно от години.

Месец март ще отворим системата, родителите ще видят в коя детска градина, къде се намира, колко места обявяваме… Има детски градини, където ще отворим една първа група, в други ще приемем две първи групи, в по-големите може и три. Когато мине първо класиране и видим, че в дадена детска градина местата са изчерпани, а желаещите деца са повече от свободните места, на второ класиране родителят ще си пренасочи желанието, за да може детето да бъде прието в съседна детска градина“, поясни Таралова.

Тя е категоричнна, че няма да се повтори ситуацията в София, където деца са приемани по „втория начин“, защото системата не позволява директорите да извършват прием.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews