Учителки бият и обиждат деца в детска градина в Бургас (ВИДЕО)

"Ще отворя прозореца широооко да дишате въздух и утре да ва няма"

OFFNews - Бургас 01 февруари 2018 в 11:02 28262 4

Скрийншот от видеото, направено от Константин Никитов

Скандален видеоклип, в който е заснето как две учителки от ОДЗ „Брезичка“ в бургаския комплекс „Славейков“, се разпространява в интернет. На видеото, което е направено със скрита камера, се вижда как преподавателките удрят шамари, скубят децата, крещят и ги обиждат. Родителите разпознават в тяхно лице възпитателките Милена Иванова и Светла Петрова. В началото на клипа едната казва на децата , че отваря прозореца "за да подишате въздух и утре да ви няма".

Ядосаните майки бяха окупирали входа на детската градина тази сутрин и искаха уволнения. Едната от преподавателките, Иванова, е изпратила майка си тази сутрин, която да донесе молбата ѝ за напускане. Другата беше в детската градина, но не пожела да излезе и да се срещне с родителите.

Родителите разказваха, че отскоро са започнали да се съмняват, че в групата има нещо нередно. Децата им започнали да проявяват агресия, да се прибират със синини. Малчуганите обаче отказвали да кажат откъде са.

"… Моето дете го забелязах, че проявява агресия към играчките си. Оттам започнах да го разпитвам, казваше ми: "Няма да кажа, не се казва". Разговарях с други родители. Когато те също започнаха да питат децата си, се установи, че г-жа Петрова, която е с пръчката (на видеото - б.а.), ги бие.
...Моето дете също. Краката му са сини, навсякъде е нащипан..."

В детската градина няма видеонаблюдение. Според родители, от самото учебно заведение са отказали. Според директора Събка Недева, проектът за него вече бил готов. Тя посочи, че не е била информирана за случая, досега не е имала подобни сигнали. И двете учителки били професионалистки, дори са награждавани, едната - от кмета Димитър Николов за работата си. Едната е и синдикален лидер. Поясни, че едната учителка вече си е подала молбата за напускане:

"Става въпрос за Милена Иванова - в 7 ч майка ѝ донесе молбата за напускане. Другата учителка (Светла Петрова - б.а.) беше в отпуск. Извиках я, за да има кой да работи с децата, но родителите настояват да бъде освободена и другата учителка", поясни директорката.

Недева потвърди, че ще настоява за тази мярка, има насрочен извънреден педагогически съвет.

Кметът Димитър Николов реагира с позиция във Фейсбук:

Ужасяващите кадри, които видях от детска градина "Брезичка" нямат нужда от проверка! Всичко е ясно - категорична физическа и психическа агресия над децата! Уволненията ще са факт още днес. Но както въпросната “учителка”, така и колежките ѝ, които гледат безучастно агресията, трябва да носят наказателна отговорност. Сезирали сме прокуратурата и Агенцията за закрила на детето. Въпросната учителка дори ми е била предложена за награждаване от ръководството на детската градина! Няма да има безнаказаност, уверявам ви! Изпитвам не по-малък гняв от вас!“

Очаква се и прокуратурата да се сезира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

4

SvetliMar

01.02 2018 в 17:16

Картината е следната - мед. сестри в яслите и учителките малтретират децата ни, директорките се правят, че незнаят. Нашата директорка постоянно пътува и е в отпуск, защото си харчи рушветите, отделно и се обаждат от общината отгоре да записва деца. За СДЯ 1 на ул.Хан Крум 23 в София става въпрос. Мъчителката и при това пушачка е сестра Милушева.
Отваряне на прозорци постоянно, сутрин имат оперативка с кафенце по над 2 часа с директорката Марияна Девенска. Пълна свободия за сметка на децата, постояно тъпчат, няма под 100 кила лелка. Цялата система трябва да се разруши и да се започне с нови служителки с по-добро заплащане, но Фандъкова се е скрила като щраус и им дава грамоти на директорките. Промяна може да дойде единствено с нов кмет

12182

3

sawall

01.02 2018 в 14:33

От една страна - малко учителки, от друга страна, каква наказателна отговорност, най-много условна присъда, и какво? Събират се родителите и ги съдят за обезщетения докато останат по долни гащи, съд, съд, и пак съд. И то не само учителките, а и детската градина, и общината, ако трябва. Те са си затваряли очите, никой не може да ме убеди, че директорът на градината не е знаел/а.

11913

2

devdimi

01.02 2018 в 12:27

Много неприятно.
Истината, е че децата ги бият в много от детските градини и ясли в България. Не е систематично, но се случва според мен почти навсякъде.
Аз не мога да повярвам, че на група от 25 деца има по една учителка и от време на време лелка.
В Германия има минимум 2 преподавателки + още 1-2двама души, които си играят с децата и помагат, отделно са лелките за ядене и т.н.
Реално групата винаги е поне с 3ма, често с 4ма души.
Като оставиш една жена или дори 2 жени с 25 деца проблемите са предопределени.

14469

1

случайно прочетох

01.02 2018 в 12:01

Покъртително!
Тия двете да ги обесят пред градината!