Сигнал: 98 нарушения за месец при прием в детска градина Звънче

OFFNews 30 януари 2018 в 08:26 5696 1

Сигнал с 98 нарушения при приема на деца в Детска градина "Звънче" в столичния район Триадица са внесли до директора на Образование в Столична община Мария Минчева от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. 

Според Комитета нарушенията са извършени от директора на детското заведение само за месец - от 29 декември до вчера. ИСОДЗ показва, че към дата 26.01.2018 г. от общо 372 деца в градината Директорът е приел по общ ред през системата 170 деца, а 212 деца са приети по “Втория начин” чрез протокол от ЛКК, ТЕЛК или работна група.

Желаем да бъде проверено дали има документи за всяко едно дете за хронично заболяване или Специални образователни потребности, пише в сигнала. 

Сред примерите, които посочват от Комитета, е дете с инициали Ю.Я.(детето е само с две имена - име и фамилия), което посещава Яслената група в градината още преди декември 2017-та, но въпреки това участва в класирането на 16.12.2017 г. и не е класирано. Трябва да се направи и проверка как и с какви документи е прието въпросното дете, за да посещава яслената група още преди класирането. 

В сигнала се посочва още, директорът е допуснал свръхприем на деца в яслената група, нарушавайки чл.60 от ЗПУО, като броят на децата в групата е над регламентирания.

Kъм края на ноември 2017 г. в яслената група директорът вече е приел над 42-43 деца, а според решение за предоставяне на информация №СОА18 - РИ09 - 16 /25.01.2018 г. на доц. д-р Тодор Чобанов в яслената група разполагат с 39 легла. 
В Първа В група директорът е приел над 10 деца с хронични заболявания, с което нарушава Наредбата за прием на деца в общинските детски градини на територията на Столична община, чл. 7, ал. 5. Не са осигурени сигурени 4 кв.м. на всяко дете в занималнята и спалното помещение, посочват още от Комитета.  

Те настояват за коректна проверка от Столична община, на която да присъства и техен представител като граждански контрол.  Ако имаме съгласие за такова присъствие, то това би помогнало и на общината да докаже пред обществеността, че извършваните проверки са честни и коректни - нещо, в което по-голямата част от обществеността се съмнява, пишат още в сигнала от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!