Оставки след случая с бити деца в бургаска детска градина

OFFNews - Бургас 01 февруари 2018 в 17:25 6757 1

ОДЗ "Брезичка" в Бургас

Две служителки на ОДЗ „Брезичка“, които са замесени в скандала с малтретирани деца в заведението, са подали оставка. През тази нощ в Интернет бе разпространен клип, заснет със скрита камета, на който се вижда как две от учителките удрят, скубят и обиждат подопечните им малчугани. Сред думите „следващият тъпунгер“, „лигльовци“, „като малоумен“, се чува и заплаха, че „сега ще отворя прозореца широко, да дишате въздух и утре да ви няма“.

Първата оставка е на една от заснетите в клипа, която взима и най-дейно участие в него, Милена Иванова, майка ѝ я донесла още в 7 ч. сутринта. След педагогически съвет, такава е подадена и от една от помощник – възпитателките, която се вижда в кадър, но не взима никакво отношение. Третата замесена, Светла Петрова, е излязла в болнични.

Община Бургас и кметът Димитър Николов са поискали писмени обяснения на всички замесени в случая, включително и от директорката Събка Недева. Най-вероятно тя ще бъде освободена от поста си.

Официално видеонаблюдение в детската градина няма монтирано, въпреки предложението от страна на Община Бургас. Педагогическият съвет е бил против, срещу него се е обявила и една от учителките, замесени в скандала, която е и синдикален лидер.

От Община Бургас подчертаха, че ще бъдат безкомпромисни. Веселина Таралова, началник на дирекцията по образование, посочи:

Говорих с втората колежка от екипа, г-жа Петрова, както и с помощник – възпитателката, които са там, в кадър и те са присъствали. Не се опитваха да се оправдават. Единствено, че това е станало в момент на репетиция, под емоция, но това за мен не ги оправдава ни най-малко“, обясни Таралова.

Проверка по случая започна и Районната прокуратура в Бургас. До 10 дни държавното обвинение ще излезе със становище. Вече са разпитани някои от учителките и родителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

1

bls

01.02 2018 в 20:22

1) Няма такова нещо като оставка - има молба или уведомление за прекратяване на трудовото им правоотношение.
2) Не трябва да подават "оставка" а трябва да бъдат дисциплинарно уволнени;
3) Паралелно с горното трябва да им се повдигнат обвинения обвинения за причиняване на телесна повреда на малолетно лице (повече от 1) по 131 от НК или поне по 187 от НК - престъпления от общ характер, за които прокуратурата следва да се самосезира;
4) Трябва да бъдат предявени и граждански искове за големи суми от родителите на пострадалите деца.

В общи линии тези жени трябва да бъдат унищожени по устав и по всички текстове на всякакви закони с пълното съдействие на целия репресивен апарат на държавата. От тия хора пълноценни граждани не става, защото изглежда са социопати и със садистични наклонности!