Пак авария на водопровод на улица в презастроен район на Варна

OFFNews 13 май 2023 в 12:37 3033 4

Варна

Снимка Авторът

Поредна авария превърна улица в море във Варна.

По-малко от месец след като улица („Петър Скорчев“) в презастроения във Варна кв. „Бриз“ в района на Паметника на българо-съветската дружба (т.нар. „Жеравен връх“) пропадна след авария на магистралния водопровод към курортите, водопроводът се спука отново.

Течът, който e втори само за тази година, e на почти същото място и заля близкия бул. „Васил Левски“. По улицата се виждат изхвърлени отломки асфалт и чакъл, но и част от тръба с ширина около 30 см. от самия водопровод.

Избиването на водата е станало сутринта в събота. Аварията автоматично оставя без вода няколко района във Варна.

При предишният инцидент – от 18 април, ремонтът отне часове, но за възстановяване на качеството на водата, така че да е подходяща за питейни нужди бяха нужни няколко дни

Проблемният водопровод осигурява питейна вода на няколко района – кварталите „Бриз“ и местностите около и след района, познат като сп. „Почивка“ – „Траката“, „Манастирски рид“ и „Евксиноград“. В последните 15-20 години там се появиха стотици нови кооперации и хотели, превръщайки някогашните вилни зони и местности в нови квартали с проблеми в ширината на улиците, огромно презастрояване и дефицит на инфраструктура.

След предишната авария от местното ВиК коментираха, че тази част на магистралния водопровод към вилните и курортни зони, е построен по проект по програма ИСПА между 2005 и 2007 г. и са допуснати грешки при проектирането му. Те са свързани с наслагването на наклона на терена, неотчитането на възможните движения на земната маса, както и с подкопаването на отделни участъци в резултат на застрояването и движението с години на тежка механизирана техника за строителството на сградите.

Вариантът за спиране на авариите е в подмяна на стъклопластмасовата водопроводна тръба с метална, тъй като е по-здрава и устойчива на влияние, сочат от ВиК Варна. Дружеството е 51% държавна собственост. Останалата част от активите му се поделя между всичките 12 общини във Варненска област, като най-голям е делът на община Варна.

Аварията от 18 април беше един от предлозите варненският кмет Иван Портних да поиска, а след това и да отстрани от длъжност главния архитект Виктор Бузев. Двамата работеха в тандем от встъпването на Портних на поста, като първоначално Бузев беше временно изпълняващ, а след това зае позицията след конкурс.

Заради аварията кметът Портних поиска оставката на шефа на ВиК Варна Веселин Русев, който беше назначен на поста в началото на 2023 г., както и на регионалния министър Иван Шишков, тъй като ВиК е мажоритарен собственик на дружеството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

4

edin slep

13.05 2023 в 16:07

В мутроландив е така, времеви хоризонт като на кокошка.

1000

3

archibal

13.05 2023 в 15:19

Това да не е кратера от атентата срещу Гешев?

1000

2

PaulPierce

13.05 2023 в 13:30

Е не може да гласуваш за Винету и след това да искаш вода и море без фекалии. Не може :)

1905

1

2021

13.05 2023 в 13:06

Прилича на Римският каптаж в село Мусина, Търновско.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки