Отстраниха следовател, огласил подробности по атентата в Сарафово

07 януари 2013 в 12:00 2878 1

Взривеният автобус на летище
Взривеният автобус на летище "Сарафово". Снимка: БГНЕС

Прокуратурата отстрани следовател Станелия Караджова от екипа, който разследва атентата в Бургас, съобщиха от Окръжната прокуратура в града.

На 3 януари административният ръководител - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Бургас, Калина Чапкънова, която е наблюдаващ прокурор по делото за извършения на 18 юли 2012 г. атентат на Летище Сарафово, е отстранила следовател Станелия Караджова от екипа разследващи следователи. Причина за това е разгласената от следовател Караджова информация пред медиите относно хода на разследването, което не е съгласувано с наблюдаващия прокурор и е извършено без нейно съгласие, се казва в съобщението на прокуратурата.

На 3 януари пред bTV Станелия Караджова заяви, че единият от двамата вероятни помагачи на атентатора от Сарафово вече е идентифициран. По думите ѝ това не е българин и мъжът е обявен за издирване. Той е от страна, в която не е бил засичан през последните шест години.

Има съмнения за още един замесен, но все още се работи по тази версия, добави тогава Караджова. Според нея разкриването на помагача ще хвърли светлина и върху самоличността на самия атентатор. Експертизите показали, че взривното устройство е било върху тялото на атентатора, а не в автобуса с израелските туристи. Това говори, че по всяка вероятност атентаторът не е имал намерение да се самоубива. Следователите разполагат със записи от камери, на които се вижда къде е ходил той и какво е купувал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови