Конгресът на САЩ: Атентатът в Бургас е с почерка на "Хизбула"

Вероника Шербанова 05 януари 2013 в 14:28 2283 2

Атентатът в Бургас. Снимка: БГНЕС
Атентатът в Бургас. Снимка: БГНЕС

САЩ определи "Хизбула" като най-вероятен извършител на атентата в Бургас, тъй като той носи почерка на групировката. Това става ясно от приета от Американския конгрес резолюция.

Конгресът призовава шиитската фундаменталистка групировка да бъде призната от Европейския съюз за терористична. По този начин групировката няма да може да използва територията на държавите-членки на ЕС, за да набира членове, за обучение и пропаганда, както и за събиране на средства за финансиране.

САЩ призовава освен това ЕС да санкционира "Хизбула" заради подкрепата, която оказва на режима на Башар Асад в Сирия.

В документа е цитиран помощникът на Обама по вътрешната сигурност и борбата с тероризма Джон Бренан.

Атаката в Бургас притежава почерка, присъщ на терористичните актове, извършени от Хизбула, пише Бренан.

Конгресът подписа и резолюция, с която изказва подкрепата си на България за разследването на атентата в Бургас и настоява страната да работи по разкриването на случая заедно със САЩ, НАТО и ЕС.

Конгресмените се надяват, че разследването ще завърши със успех и извършителите ще бъдат изправени пред съда, се казва в документа.

Конгресът призова и президента Барак Обама за дипломатическо и разузнавателно съдействие във връзка с разследването на атентата.

Атентатът на бургаското летище Сарафово беше извършен на 18 юли 2012 г. След задействане на взривно устройство в автобус с израелски туристи загинаха българският шофьор на автобуса и петима израелски граждани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!