Интерпол издирва отново атентатора от Бургас

16 ноември 2012 в 12:17 1863 0

Интерпол започва ново издирване на атентатора от Бургас.

Това заяви днес в София генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл след срещата си с премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов. 

Само преди седмица шефът на Интерпол отчете липсата на напредък в разследването по атентата в Сарафово като нарече разследването "аномалия" въпреки общите усилия на много държави. За Интерпол било необяснимо как след като се разполага със снимка и видео на самоубиеца атентатор все още няма информация за неговата самоличност, заяви тогава пред bTV генералният секретар на Интерпол. 

Днес стана ясно, че Интерпол отново ще разпространи снимката на евентуалния извършител, като по този начин медиите припомнят случая. Според Ноубъл това може да подсети някого за информация, свързана с атентата. Чрез снимката, Интерпол иска да напомни на хората и очаква те като видят по телевизията снимката, да дадат ключ, за да се намери човекът, каза Ноубъл.

Интерпол разполага с ДНК профил и пръстови отпечатъци и, ако някой се обади с информация по снимката, може да се намери по-лесно извършителят. България е направила всичко от страна на Министерството на вътрешните работи, за да се идентифицира терористът и да се изправи пред съда. 

Роналд Ноубъл каза, че никога не е обвинявал България, че не е споделила информация в Интерпол и не си сътрудничат. Понякога ДНК профилът и пръстовите отпечатъци не съвпадат с лицето, но образът съвпада и по този начин би могъл да се издири извършителят. Взети са пръстови отпечатъци, взета е ДНК проба и се работи. Стремим се хората да ни помогнат да намерим извършителя на терористичния акт в Сарафово, каза Ноубъл, цитиран от "Фокус".

По думите му - на базата на пръстови отпечатъци, се увеличава вероятността да бъде намерен извършителят. Терористичните организации много често използват легитимни паспорти извън страната, но при влизането в страната, те започват да използват откраднати или фалшиви паспорти. Интерпол може да помогне на хотелите и туристическите агенции при сканирането на паспорти. В базата данни на Интерпол има 2 милиона откраднати паспорти и са извършени 7 милиона проверки.

Интерпол иска да помогне на българския туристически бизнес, каза още Роналд Ноубъл. 
На два пъти попитан - искал ли Интерпол от България официално, писмено, и с какъв документ на Алексей Петров – офицер на оперативното внедряване от ДАНС - да му бъде отнет достъпът до класифицирана информация и неговото арестуване, Ноубъл каза, че не разбира въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови