Цветанов: Атентаторите в Сарафово не са българи и не живеят в България

Юлиан Христов 01 декември 2012 в 13:25 1693 0

Снимка на предполагаемия атентатор, изпратена от МВР.
Снимка на предполагаемия атентатор, изпратена от МВР.

Извършители на атентата в Бургас не са граждани на България и не живеят в България. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в интервю за Дойче веле във Вашингтон.

"Разбира се, че част от разговорите, които водих с колегите от Съединените щати, бяха свързани с разследването по терористичния акт в Сарафово. Изказах огромна благодарност на колегите от агенциите на САЩ, защото на втория час след терористичния акт те бяха на място заедно с мен и колегите в Сарафово. Тяхната помощ беше изключително ценна, защото ние се нуждаехме от бързи насрещни проверки на всички данни, свързани с извършения терористичен акт", казва още Цветанов.

Изказването на Цветанов идва на фона на отказа на страната ни да се съгласи с версията, поддържана от Израел и САЩ, че атентатът е продиктуван от иранската организация "Хизбулла". Вътрешният министър, който вече две седмици е на посещение в САЩ, до момента упорито отказваше да даде каквито и да е било подробности по разследването, като не отговори и на очакванията на президента Росен Плевнелиев в средата на септември да има конкретни резултати относно извършителите на акта.

Според Цветанов "разследването тече и в момента; няма как без партньорство да се прави разследване, което сочи подготовка в чужбина и извършители на акта, които не са граждани на България и не живеят в България; без партньорство няма как да се стигне до разкриването на това престъпление". България получи ценна помощ от САЩ във връзка с разследването на атентата в Бургас", казва още вътрешният министър. Цветанов обяснява, че разследването, което продължава повече от пет месеца, тече "в много добри темпове", като се отчита напредък.

Само преди месец шефът на Интерпол Роналд Ноубъл отчете липса на напредък в разследването, което нарече "аномалия". Организацията беше принудена отново да разпространи снимката на евентуалния извършител на атентата, за да припомни случая на медиите и на хората, които вероятно биха имали информация по атентата.

"Имаме определен напредък, всичко това се споделя и с нашите евроатлантически партньори, и мога да кажа, че имаме вече и яснота относно лицата - колко са били участвалите в този терористичен акт лица. Разбира се, имаме и предположения вече изведени на база на всичко това, което сме събрали към настоящия момент като доказателства, и за това кой би могъл да стои зад този терористичен акт. Но това са теми, които, разбира се, на един определен етап ще бъдат оповестени. За мен по-важно е да не пречим на разследването и изнасянето на информация, свързана с разследването, да не попречи на последващите действия, свързани с това разследване", казва още Цветан Цветанов.

"Моята основна цел когато станах министър на вътрешните работи беше да отворя службите към евроатлантическо партньорство. Това постигнахме и аз съм много удовлетворен от оценките, които ни дават нашите партньори от САЩ, също от оценките, които ни се дават от Европол, от Интерпол и от отделни страни като Германия, Франция, Италия. Сега трябва да продължим по същия път. По-голямата сигурност в България ще е важна и за привличането на повече инвестиции, и за превръщането на България в център за регионални инициативи за сигурността", казва още Цветанов.

Днес и премиерът Бойко Борисов заминава за САЩ, където ще се срещне с президента Барак Обама. От Белия дом съобщиха, че ще бъдат обсъдени „широк кръг двустранни и регионални въпроси”. Преди дни американският посланик у нас Марси Рийс каза, че в разговорите ще бъде засегната и темата за атентата в Сарафово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови