От шест години жителите на врачанско село получават календар с Тодор Живков

OFFNews 06 януари 2019 в 15:44 8667 1

Снимка bTV

Жителите на врачанското село Бели извор за шеста година ще получат календар с лика на Тодор Живков.

Подаръкът е от кмета Кирил Илиев, който финансира начинанието с лични средства. По негови думи няма човек в селото, който да е върнал календара. "Улиците ни са с цимент още от другаря Живков останали", казва той.

„Ние тогава по негово време стигнахме до космоса, науката беше на много високо ниво, жизненият стандарт на хората беше много по-добър, отколкото сегашния, и точно това поражда носталгията, стандартът на българина е на последно място в ЕС”, споделя Илиев пред bTV.

В кабинета си кметът е поставил червено знаме със сърп и чук, портрети на Тодор Живков и на руския президент Путин, а кафето си пие от чаша с надпис "Тодор Живков, дългогодишен ръководител на Майка България".

Кирил Илиев е два мандата кмет на Бели извор, но не от БСП. Към управлението на Живков имал резерви още навремето, те обаче избледнели след 30 години демокрация.

В първата къща пред кметството календарът вече виси на стената. „С бай Тошо лягаме, с бай Тошо ставаме”, признава Снежана Якимова, жител на селото.

Ликът на Тодор Живков краси и пенсионерския клуб. "Ако махнете календара, ще имате проблем с нас", категорични са пенсионерите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови