Quantcast

Омбудсманът към ЦИК: 27 милиона за наем на машини за гласуване? Това е прекалено

OFFNews Последна промяна на 10 април 2019 в 14:03 2146 3

Защо се наемат машини за гласуване, след като могат да бъдат купени на същата цена – 3 000 лева на машина наем изглежда прекалено. Още повече, че през тази година, освен избори за европейския парламент, има и местни избори, в които също ще се гласува машинно, съответно два пъти повече секции ще бъдат оборудвани с машини, което означава 9 млн. за първия вот и още 18 млн. за вота през октомври, или общо 27 млн. лева наем. Смятам, че това е прекалено и би трябвало да се положат усилия за тяхното закупуване, за тяхното производство биха могли да се ангажират български производители, или да се закупят такива отвън. Поставям този въпрос на старта на новия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), защото повече от пет пъти го поставях на вниманието на предишната ЦИК, която откровено саботираше въвеждането на машинното гласуване“.

Това заяви омбудсманът Мая Манолова на среща, организирана заедно с КНСБ, и с участието на председателя на ЦИК Стефка Стоева и говорителя й Александър Андреев, както и представители на най-големите организации на хората с увреждания.

Поводът бе приетият преди дни доклад на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) за правата на хората с увреждания да гласуват на предстоящите европейски избори. Според заключенията в доклада милиони граждани на ЕС нямат възможност да дадат своя вот заради прилаганите организационни решения (технически пречки), които не отчитат произтичащите от техните увреждания специфични нужди. Този извод важи още по-силно за България, която въпреки напредъка през последните години, все още поставя бариери пред вота на хиляди граждани.

„Машинното гласуване е възможност за осигуряване на тайната на вота на хората с увреждания, а следващата стъпка ще бъде електронно гласуване, така че публичният контрол върху работата на ЦИК по машините и електронния вот е изключително важен“, категорична бе Мая Манолова.

Сред предложенията на омбудсмана за улеснен достъп за гласуване на хората с увреждания са: осигуряване на достъпна информация преди и по време на гласуването, възможност за въвеждане на брайлов шаблон, жестомимичен превод онлайн, транспорт на хората с увреждания до урните, достъпни тоалетни и паркоместа, безплатна телефонна линия за информиране и достъпни помещения, адаптирани за хора с инвалидни колички. Омбудсманът беше категорична, че повечето от предложенията могат да бъдат приложени веднага, без да се налага промяна на Изборния закон. От КНСБ поискаха информационна кампания за хората с увреждания, ЦИК да изработи специален знак, с който да се маркират секциите, достъпни за хора в неравностойно положение, да се направи преглед на сроковете за регистрация за гласуване и др.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева увери, че предложенията ще бъдат разгледани още утре на заседание на Комисията и се съгласи, че повече от половината могат да бъдат въведени за тези избори.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7719

3

Краси

10.04 2019 в 19:13

Какви ще да са тези машини, дето наемът им за една седмица ще е 3000 лв.? Ами те могат да се купят за половината парии и да им се напише софтуер за няколкостотин хиляди лева. Казвам го като човек, който се занимава с тази работа.
Май ще останат пари за доста апартаменти, че и за офшорните сметки на някои другари.

7911

2

kokoten

10.04 2019 в 17:22

....правилно напира...колкото повече машини,толкова по-честен вот(оня с апартаментите няма да може да прави каквото си ще)а колкото до Венецуела,сравненията са просто неуместни,макар че пак оня с апартаментите много иска да ни докара до там....

1245

1

rrr11

10.04 2019 в 14:21

Сестра Галева защо толкова напира за тези машини. С машини гласуват във Венецуела... от тях ли ще гледаме?