Очите на българите се отварят - АФП за това колко силни са проруските настроения у нас

OFFNews 22 май 2022 в 13:11 11944 5

фенки
„Много от тези, които все още обичат Русия, сега изразяват негативно отношение към президента Владимир Путин“.

„Руснаците са наши славянски братя“ е често срещан лозунг в България, но войната в Украйна подлага на изпитание широко разпространените русофилски настроения, констатира в свой анализ агенция Франс прес.

"Ние сме тук, за да докажем, че в България има не само путинофили", казва 43-годишният IT експерт Станимир Ганев пред АФП на неотдавнашния проукраински марш в столицата София.

Участничката в протеста Мария Костадинова, 23-годишна докторантка, заявява, че "защитаването на Украйна е избор на цивилизация", която изравнява България с други западни държави. Шествието в София привлече хиляди, докато България, която е член на ЕС и НАТО с исторически тесни връзки с Русия, се бори със своята идентичност.

"Митологията на братството"

За разлика от повечето други европейски страни, редовните проруски митинги се провеждат успоредно с проукраински събирания, което води до сблъсъци близо до паметник на съветската армия от комунистическата епоха в София, като и двата лагера се наричат един друг „фашисти“. На един такъв проруски митинг учителката Галина Стоянова казва, че изображенията на зверства в Украйна са "холивудска продукция".

54-годишният мъж описва руснаците като "два пъти освободители", които "жертват себе си през 1878 г.", за да сложат край на османското господство в България, и след това "освобождават България от фашизма през 1944 г.". В социалните медии също десетки хиляди интернет потребители страстно следват проруски групи и акаунти.

Активността в тези групи нарасна след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари, според службата Fact Check на агенция Франс прес, която оттогава е посветила 85 процента от статиите си на развенчаване на фалшива информация, оправдаваща войната или очерняща украински бежанци.

Проучване на YouGov, проведено в 16 страни от ЕС и Обединеното кралство през април, показа, че 44% от българите възприемат НАТО отговорна за войната в Украйна – това е най-високият показател сред всички анкетирани страни.

„България се различава от другите страни от бившия комунистически блок“, в които съветската епоха остави горчиви спомени, каза ученият и политолог от Оксфордския университет Димитър Бечев.

„Българските исторически книги се фокусират върху освободителната война от 1877-78 г. и подхранват митологията за братството“ с Русия, добави той. Дори след края на комунистическия режим през 1989 г. "културните, политически и обществени връзки" между двете продължаващи страни, каза той.

Повечето българи на средна възраст са учили руски в училище, разбират езика, а някои редовно следят новините в руските медии. Проруските настроения също са силни в част от политическата класа на балканската нация.

Социалистическата партия, която поддържа тесни връзки с Москва, заплаши да напусне управляващата коалиция, ако одобри изпращането на каквато и да е военна помощ за Украйна. Против подобен ход се обяви и президентът Румен Радев, но за такъв ход се застъпва силно проевропейския премиер Кирил Петков, избран миналата година заради антикорупционната си платформа.

"Депутинизирайте България"

Войната в Украйна предизвика промяна в нагласите за някои. Войната "разрушава някои баланси, заложени в общественото мнение", установи Българският изследователски институт "Алфа" в наскорошно проучване.

„Много от тези, които все още обичат Русия, сега изразяват негативно отношение към президента Владимир Путин“, се казва в него. Популярността на Путин спадна до 32% в първите дни на войната през февруари и беше само 25% през април - спад от 58% през март 2020 г.

Дясната партия "Демократична България" настоя в декларация до парламента миналата седмица България да се "депутинизира". Петков тази седмица обеща да ограничи "външното влияние върху България и по-точно влиянието от Русия". Най-бедната страна в Европейския съюз отдавна залага на руския внос и инвестиции, особено на газ, който Москва спря миналия месец.

Документален филм от 2021 г. за окупацията на България от съветската армия след Втората световна война също набра популярност. Обществените телевизии и кината го прожектираха, докато десетки хиляди го гледаха онлайн през последните седмици. „Войната в Украйна осигури мрачна реклама на нашия филм“, каза режисьорът Светослав Овчаров по време на прожекцията.

Б. ред. - Статията е в превод на агенция БГНЕС.

Документалният филм е базиран на архиви, които бяха отворени за обществеността и показаха зверствата, извършени от Червената армия в България. Академик Тодор Габаров каза пред АФП на прожекцията, че документалният филм "отваря очите". Разходите за издръжката на армията "съсипват" България в годините след 1944 г., допълни сценаристката и историчка Евелина Келбечева. Тя от години се стреми да развенчае някои „упорити митове“ за ролята на Русия в миналото на България и иска реформа на училищните учебни програми по история.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

5

GB

22.05 2022 в 17:55

Проблемът е в системата. Тя се движи задкулисно от тези, които през 1988 в Москва организираха преврата на 10.11.1989. Още са тук, обогатени с обраното в ония тъмни времена, окопали са се, подсигурили са се срещу преследване.

Кого и как да осъдиш, например?!

А и не много българи знаят какви са били отношенията ни със СССР, окупациите, как са ни обирали до шушка...

Не четат документи, не знаят, не вярват.

Жалко, но май ще си "натирям" детето в чужбина, ако не потръгне...

А и с тая война на Русия, няма скоро да потръгне.

-6142

4

Кокорчо

22.05 2022 в 16:43

Глупости.Хората виждат постепенно какво представляват украинските бежанци, нацистите и Зелето. До какво водят санкциите, как някакви гости почват да рушат паметниците и страните им, как запада финансира неонацисти. Това е не само у нас но и в Западна европа и Полша. Вече не им пука от санкции и си купуват газ в рубли също. Германия, Италия едни от иноциаторите на санкциите. Такива статии като тази са за надъхване на заблудените овчици.

900

3

Porr

22.05 2022 в 13:56

Любовта към путин си отива. Поумняваме бавно, неусетно почти. Ама все пак поумняваме.

3767

2

Име на профила

22.05 2022 в 13:38

Аз съм напълно съгласен с колегата по-долу. Нивото ни на образование и емпатия, особено в страната, е изключително ниско. Безрезервната любов към Путин проебладава. Справка: всички избори през последните години.