Общините решават за данъчните облекчения за най-старите коли

Нели Чолашка 07 ноември 2013 в 14:01 2467 6

Постепенно отпадат данъчните облекчения за старите автомобили.
Постепенно отпадат данъчните облекчения за старите автомобили.

 

Общинските съвети ще определят какво да е намалението на данъка за автомобилите с мощност на двигателя до 74 kW с катализатор, произведени до 2000 г - "Евро 2". Остъпката може да е между 20% и 40%.

Това решиха депутатите с окончателното приемане на промените в Закона за местните данъци и такси.

Досега за тези старите автомобили с катализатор се плащаше данък с 50% отстъпка и той не зависеше от общините.

За автомобили с мощност на двигателя до 74 kW, съответстващи на екологични категории "Евро 3" и "Евро 4" данъкът се заплаща с 50% намаление, а за съответстващите на "Евро" 5 и 6 - с 60% намаление. За налозите на тези автомобили общините няма да имат думата.

С промените в Закона за местните данъци и такси от такса битови отпадъци ще бъдат освободени храмовете, манастирите и молитвените домове на всички законно регистрирани вероизповедания.

Предвижда се държавата да компенсира общините с между половин и един милион лева заради таксите, които няма да съберат.

Облекчение е предвидено и за собствениците на имоти, които не са обитавани целогодишно. Предвидено е те да не плащат за сметосъбиране и сметоизвозване или част от таксата за битови отпадъци.

Общините пък ще трябва да изготвят нова методика за изчисляване на такса смет до края на следващата година, която да се базира само на генерирания боклук, а не на размера на обитавания имот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови