Quantcast

Общините решават за данъчните облекчения за най-старите коли

Нели Чолашка Последна промяна на 07 ноември 2013 в 14:01 1702 6

Постепенно отпадат данъчните облекчения за старите автомобили.
Постепенно отпадат данъчните облекчения за старите автомобили.

 

Общинските съвети ще определят какво да е намалението на данъка за автомобилите с мощност на двигателя до 74 kW с катализатор, произведени до 2000 г - "Евро 2". Остъпката може да е между 20% и 40%.

Това решиха депутатите с окончателното приемане на промените в Закона за местните данъци и такси.

Досега за тези старите автомобили с катализатор се плащаше данък с 50% отстъпка и той не зависеше от общините.

За автомобили с мощност на двигателя до 74 kW, съответстващи на екологични категории "Евро 3" и "Евро 4" данъкът се заплаща с 50% намаление, а за съответстващите на "Евро" 5 и 6 - с 60% намаление. За налозите на тези автомобили общините няма да имат думата.

С промените в Закона за местните данъци и такси от такса битови отпадъци ще бъдат освободени храмовете, манастирите и молитвените домове на всички законно регистрирани вероизповедания.

Предвижда се държавата да компенсира общините с между половин и един милион лева заради таксите, които няма да съберат.

Облекчение е предвидено и за собствениците на имоти, които не са обитавани целогодишно. Предвидено е те да не плащат за сметосъбиране и сметоизвозване или част от таксата за битови отпадъци.

Общините пък ще трябва да изготвят нова методика за изчисляване на такса смет до края на следващата година, която да се базира само на генерирания боклук, а не на размера на обитавания имот.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.11 2013 в 15:55

Социална политика е отпадането на данък лихва! Както знаем в България всички социално слаби се хранят от лихвите и беше грехота там да има данък! Затова ще компенсират с по-висок данък върху колите на богатите дето карат стари коли без катализатори. Социална политика е и намаляване на тока за всички! Щото иначе ако бяха намалили цената само за бедните нямаше да е социално.

Той и Доган нали е социално слаб - имаше няколко милиона на депозит в КТБ с лихва 11-12% на година си спомням .. нормално е да му намалят данъците на бедния човек ...

07.11 2013 в 15:43

А как са майките на дупетатите. Тях не ги бърка щотото крадат и с гъзовете си и си взимат последни модели, + че ги влачат със служебни коли. Да пукнете нещастници неизбрани. Да почнат с избиването ви колкото се може по-скоро. Изгорете мърши долни.

07.11 2013 в 15:39

Аууу, горкия Пеевски с неговия 10 годишен Опел купен за 1000 лв. Съвсем ще го съсипят бедничкия. Как ще си плати данъка!? Да му съберем пари?

07.11 2013 в 14:54

Честито, дрОгарЕ! Ей това е социална политика! Нищо, че не беше в торбата с предизборните обещания на БСП.

07.11 2013 в 14:49

Дедо поп не го брига тая работа. Никоя от таратайките му няма катализатор и с данъка ще го гръбят, както и досега.

07.11 2013 в 14:33

заменям запазен 16 годишен автомобил за депутатско audi или BMW