Чуждите инвеститори ще ползват данъчни облекчения

Елица Мартинова 05 ноември 2013 в 14:20 3463 1

Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов
Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов

Данъчни облекчения за чуждестранните инвеститори разписа днес парламентът, приемайки на второ четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Вносител на измененията е Министерски съвет. Част от промените целят да облекчат  регламента за чуждестранните инвеститори от ЕС или от друга страна по Споразумението за Европейско икономическо сътрудничество.

С измененията чуждите фирми ще бъдат освободени от лихви по облигации или други дългови ценни книжа, които са издадени от местно юридическо лице и са допуснати за търговия на регулиран пазар. При определени условия ще има възможност и за освобождаване на доходите от лихви по заем под формата на облигации или други ценни книжа, когато той е предоставен от чуждестранно лице с цел осигуряване на постъпления към местно юридическо лице.

Разширява се и обхватът на общините, в които корпоративният данък ще може да се преотстъпва. Според досега действащия регламент данък печалба се преотстъпваше на фирми, които инвестират и откриват нови работни места в общини, където безработицата е над 35%. Промените намаляват процента до 25%, но въвеждат и нови изисквания – във фирмите трябва да е разкрила най-малко 10 работни места, като поне половината от тях задължително трябва да са свързани пряко с конкретната производствена дейност, която предприятието извършва. Необходимо е още и поне 1/3 от персонала на фирмата да живее в съответната община. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови