Кадиев: За 40% от колите в София не се плаща данък. Общината: Грешни са му данните

Нели Чолашка 25 октомври 2013 в 16:29 2932 12

Полицейски автомобили от провинцията
Полицейски автомобили от провинцията

Близо 40% от собствениците на автомобили в София не плащат данък за автомобила си и от това общината губи по 36.6 млн. лв., обяви бившият общински съветник и депутат в момента Георги Кадиев от БСП.

Той се позовава на факта, че в данъчните служби на Столичната община са регистрирани 398 759 леки автомобили, а в по данни на СДВР броят на регистрираните в София коли е 642 969.

Аз в качеството си на общински съветник многократно съм настоявал за синхронизиране на системите на Столична община и КАТ с цел установяване на липсващите автомобили, коментира Кадиев. 

По негови изчисления, ако системите на кметството и КАТ бъдат синхронизирани, общината ще прибере накуп около 105 млн. лв., защото този данък е изискуем до пет години назад.

Всъщност 398 759 е броят на собствениците на автомобили, а броят на регистрираните в общината автомобили е 655 654, отговори на тези обвинения пред OFFNews зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Регистрираните в общината автомобили дори са повече от тези в КАТ, защото някои собственици не отрегистрират колите си при препродажаба, обясни той.

Барбалов напомни, че от края на септември колите не могат да минат технически преглед, ако не покажат документ за платен данък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!