Данъкът върху лихвите по депозитите пада през 2017 г.

Елица Мартинова 05 ноември 2013 в 13:33 4134 1

Банките вдигат част от таксите си и свалят лихвите си по депозитните сметки. Снимка: sxc.hu
Банките вдигат част от таксите си и свалят лихвите си по депозитните сметки. Снимка: sxc.hu

 

Данъкът върху лихвите по депозитните сметки в банките на физическите лица ще бъде премахнат до 2017 г.

Това предвиждат законодателни промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които днес минаха на второ четене в парламента.

Измененията предвиждат данъкът да бъде стопен плавно през следващите четири години. За 2014 г. лихвите по депозитите ще се облагат с 8%, през 2015 г. - с 6%, за 2016 г. предвидената ставка е 4%, а от 2017 г. данъкът върху лихвите по депозитите ще отпадне окончателно.

Предложението за отпадането на поправката "Дянков" бе на председателя на социалната комисия Корнелия Нинова ("Коалиция за България) и група народни  представители.

Срещу предложението в пленарна зала възрази председателят на финансовата комисия в миналия парламент Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя коментира, че възразява принципно срещу политиката на управляващите. 

"Това предложение показва вашето безсилие и вашето намерение да не изпълнявате предизборните си обещания дори при пълен мандат. Ако имахте намерение да въведете необлгаем минимум, семейно подоходно облагане, скала за облагане на високите доходи, няма защо да вървите по линията на постепенно намаляване на данъка върху лихвата", каза Менда Стоянова.

Друга промяна в Закона предвижда данъчните облекчения да важат не само за българските млади семейства, но и за семействата на чужденците, които работят у нас.

Тези изменения е свързан с открита процедура по нарушение на правото на Европейския съюз от Европейската комисия. Според Европейската комисия данъчното облекчение за млади семейства създава  преференциално данъчно третиране на доходите, придобити от местни за България физически лица, спрямо такива, които, въпреки че получават по-голяма част от доходите си в България, са установени за данъчни цели в друга държава – членка на Европейския съюз.

Новият вид на закона ще влезе в сила от 1 януари 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови