Кадиев: Вместо по-висок данък за стари коли, налогът да влезе в цената на горивото

Последна промяна на 24 октомври 2013 в 10:16 3505 16

Георги Кадиев
Георги Кадиев

 

Дни след като парламентът гласува да се повишат данъците за старите коли, каквито масово карат шофьорите в страната, в бюджетната комисия бе внесен "алтернативен текст", който да противодейства на вече приетия.

Това съобщи в сутрешния блок на bTV червеният депутат Георги Кадиев. Toй посочи, че гласуваният миналата седмица проект дошъл от Министерството на финансите.

Алтернативното предложение на Кадиев е по холандски модел. То предвижда да се премахне данъкът за МПС в този му вид и налогът да влезе в цената на горивото. „Колкото повече карате, толкова повече гориво се ползва и се плаща повече данък. Общият данък като приходи сега от МПС го разделихме на похарчените литри гориво, без метан и газ”, обясни идеята Кадиев с уточнението, че вероятно подобен налог ще има отражение върху инфлацията и цените на стоките.

Милион българи ще бъдат засегнати от повишаването на данъка върху старите коли, изчисли народният представител.

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов посочи, ако на талона на автомобила пише Евро 3 или Евро 4, то данъкът ще скочи най-малко с 20%. По думите му само най-новите коли отговарят на условията да бъде запазен данъка им. За законопроекта за скок в данъците общинарите разбрали едва след като се е появил на страницата на финансовото ведомство, без каквато и да била комуникация.

Барбалов заяви, че подобен данък обикновено се прави, за да се финансира строежът на пътища.

Кадиев допълни, че илюзия идеята по–висок данък да стимулира купуването на нови коли. „По-скоро ще се стимулира купуването на по-нови стари коли”, заяви той и уточни, че вместо 15-годишни, хората ще карат 12-годишни автомобили. 

Законопроектът, приет на първо четене в НС, предвижда да отпадне данъчното облекчение за стари автомобили с катализатори.  Така данъкът за много от шофьорите със стари коли ще скочи догодина с 20% до 50%.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2013 в 14:41

+++++.... :)

24.10 2013 в 15:26

Комплексарку Брат, може и да си прав , но помисли и от твоята гледна точка.
Управляваш фирма за "телекомуникации" , като има кои да ти върши работата постоянно и ти нали си големия мениджър стоиш си само зад компютъра и коментираш активно докато хората ти заработва и абонаментните такси текат А?

24.10 2013 в 13:36

По-нагоре мисля, че подробно обясних, че тези приказки на Кадиев са или висш популизъм или висша глупост.

24.10 2013 в 13:31

Вместо да търсим начини да се борим срущу рака нека премахваме причините, които го пораждат! А старите коли са една от тях. Това важи обаче и за цигарите и още много други замърсители. В това отношение политиката на една държава трябва да е принципна, а не както в БГ!

Относно предложението за промяна местоживеенето - по смешно нещо не бях чувал :) Разбираш ли, че това не би променя ситуацията ??? Вероятно не :(

24.10 2013 в 12:57

Изчакайте малко и помислете преди да одобрявате. Трябва да имате предвид следното:
Данъкът върху превозните средства е местен данък, който е приход в бюджетите на общините. Кадиев трябва да каже и как ще се разпределя този данък за тях. От друга страна, всеки данък включен в цената на стока е обект на присвояване от продавача и. Също както ДДС-то, акцизите и т.н. Да обяснявам ли повече, или сте интелигентни хора ?

24.10 2013 в 12:44

Защо в предизборните обещания не беше огласено намерението за вдигане на данък на старите автомобили?

Защото нито един от избирателите на бсп и дпс нямаше да гласува за тях... Лъжите с предизборните обещания отдавна е норма за бсп...

24.10 2013 в 12:31

Бах ви всичките толкова уплашени от тоя рак. Ако не си разбрал, всичко води до рак. Понеже не е много ясно какво точно причинява рак. Как да е - виж, че основно дебели и болни хора го хващат. Защото НАЙ-добрия начин да се пазиш от рак е да водиш физически активен живот - фитнес, тичане, тренировки, спорт и здравословна диета (не казвам да си някакъв вегетарианец, но пък и прекаленото мазно, яденето само на месо също води до рак). Независимо какъв начин на живот водиш, тялото ти ще трябва да се бори с ракови клетки. Затова, ако толкова те е страх от модерната болест, води най-здравословния възможен живот и накарай децата ти също да го водят.

А за колите - ако не искаш да живеят в черен облак, има и други градове освен София, някои от които са доста чисти, и хората успяват да си уредят животите там.

24.10 2013 в 12:29

Аз пък считам, че това е едно разумно предложение, което по незнайни причини не е въведено отдавна. Не се сещам за нито един недостатък на това предложение. Освен, че е предложен от комунистите :)

24.10 2013 в 12:28

+++

24.10 2013 в 12:27

То сега да не е различно? На литър гориво акциза и еко таксата е около 25% от крайната цена(бензин - 710 лв. на 1000 литра и дизела - 645 лв. на 1000 литра). Демек колкото повече караш, толкова повече пари вкарваш в хазната.
Но тези такси влизат в бюджета на държавата. За разлика от тях данък превозно средство е общински данък и той се събира не защото караш кола, а защото я притежаваш. Същото е като данък сгради. Този данък не зависи от това колко си ползваш имота или какви пари изкарваш от него.
Така че е доста глупаво да се говори за слагане на този данък в цената на горивата.
Най-малкото е, че тогава парите директно ще отиват в държавната, а не в общинската хазна. А това да го говори един общински съветник е или висш популизъм или висша глупост.