Общинарите на Ковачевци: До 30-и бежанците и децата им да ги няма!

Просветната министърка нямала позиция за скандала с децата бежанци

OFFNews 15 септември 2014 в 16:40 9651 45

Служебният министър на образованието Румяна Коларова открива учебната година

Снимка Красимир Кирилов/Булфото

Служебният министър на образованието Румяна Коларова открива учебната година

Общинският съвет в пернишката община Ковачевци прие декларация, в която разпорежда бежанците и децата им да напуснат Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци. Скандалната декларация, с която се гонят бежанците, бе одобрена днес на извънредно заседание, съобщи БНР.

Общинари и родители са се съюзили срещу бежанците, за да ги прогонят от Ковачевци и от единственото село в общината - в с. Калище, където 10-те деца трябва да учат. Днес пред телевизионните камери те обясняваха, че не искали децата им да учат с бежанците, защото се страхували от болести, защото имигрантите нямали статут, защото децата в Калище били твърде малко, за да можело сред тях да се интегрират деца на бежанци.

В училището учат общо 18 деца. С бежанците стават 30 и има по-голям шанс то да не бъде закрито заради недостатъчно деца.

Общинарите в Ковачевци планират да ангажират с декларацията си президента, премиера, министъра на образованието, председателя на Държавната агенция за бежанците, областния управител на Перник, стана ясно от думите на председателя на Общинския съвет Венцислав Тодоров.

"Не приемаме интеграция, в която българите са малцинство, а сомалийци и афганистанци без статут са мнозинство", заяви той.

Днес децата на бежанците - от Афганистан и Сомалия - не посмяха да дойдат на първия учебен ден.

В същото време попитана каква е позицията на министерството на образованието по случая в Ковачевци служебната министърка Румяна Коларова отговори, че няма категорична позиция.

"Не съм заемала категорична позиция", заяви Коларова.

"Ако хората протестират, ако има негативна реакция, нека това да се покаже, преди децата да отидат на училище. Не бих допуснала деца да отидат във враждебна страна. Проблемът има решение, въпросът е ние да се замислим за толерантността в малките общини", каза Коларова и обясни, че няма гаранция за това, че толерантността в София е по-голяма, но в столицата бежанците са "по-малко невидими".

"Разбира се, че в общината имат негативно отношение както към присъствието на децата в училището, така и към присъствието на родителите в лагера", заяви Коларова, без да даде яснота защо смята отношението на общинските съветници, кмета и родителите за естествено и нормално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!