Quantcast

За честит първи учебен ден: Пернишко село гони деца бежанци от клас

OFFNews Последна промяна на 15 септември 2014 в 08:35 16339 32

С грозен скандал вместо с празник започна първия учебен ден в пернишкото село Калище.

Родители планират за обявят бойкот на учебната година, защото не искат децата им да учат заедно с ученици бежанци. Общината и учителите също е искат бежанците.

Само и само да не допуснат 10-ината младежи в училището, в селото се разпространяват всякакви слухове срещу бежанците - например че сред тях има болен от малария, че сирийците не знаели български и че нямало как да ги интегрират, че от държавни институции ги принуждавали да ги приемат със заплахи, че ще им спрат училищните автобуси или ще ги закрият. От общината негодуват и че им казали в последния момент - 15 минути преди да дойдат бежанците. Учителите пъщ не искат да работят с децата и обясняват, че се страхуват от болести.

Всъщност истината е, че в училището има общо само 18 ученици, които учат в смесени паралелки и сирийските ученици само биха помогнали то да не бъде закрито, каза експертът от МОН Лазар Додев пред bTV. Оказа се също, че децата не са неподготвени за българските условия - те са минали 6-месечен курс по български език.

Додев бе категоричен, че никой няма намерение да спира училищните автобуси за Калище, които извозват деца от различни населени места, а напротив - че ще бъде осигурен допълнителен автобус, с който децата бежанци да стигат до селото.

"Не мога да повярвам на това, което чувам. За първи път такова нещо се случва в моя живот. Когато аз съм учила, имаше много гръцки имигранти. Никога този проблем не е съществувал за нас. Изключително разтревожена съм, че има хора, които смятат, че децата от нашия приемателен център няма да бъдат допуснати в училище.

От Агенцията ще разговаряме с общинските власти и родителите. Не съм знаела за този проблем, не съм предполагала, че в България има място, където родители могат да се обърнат срещу деца на чужденци", коменитра Анна Андреева от Агенцията за бежанците пред bTV.

"Вероятно може да се каже, че сме нетолерантни. Трябва да свикваме, че и България ще става мултикултурна държава, натам върви светът", коментира бившият вицепремиер и министър на образованието доц. Даниел Вълчев пред bTV.

Според него реакцията на хората в селото е провокирана и от факта, че не е имало достатъчно публичност при вземането на решението и критериите, по които е било определено къде да бъдат настанени бежанците.

"Какво всъщност ни казват тези хора: "Защо аз, а не другите?". В България публичните процедури никога не са публични и хората смятат, че това, което им се е случило, им се е случило несправедливо", коментира още той.

Бившият министър на образованието Сергей Игнатов открои друг проблем - че всъщност решението децата да бъдат разпределени в това село и това училище не е много разумен, защото при 18 българчета в него няма как сирийските деца да се интегрират.

"Това е проблем на държавно строителство. Там има 18 деца, кой ще бъде интегриран? Те трябва да бъдат разпределени така в страната, че да могат да се интегрират", каза Игнатов.

Случаят "Калище" много силно напомня острата реакция на жителите на село Розово срещу бежанците, предизвикала остро възмущение в цялата страна.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.09 2014 в 10:55

Не им обрщайте внимание на щатните форумни толерасти.На тях им плащат добре от разни БХК, отровни общества и прочие, за да учат децата им в чужбина, или в частни училища.Ако на техните деца им натресат обрязани сомалийки и афганистанци, за които жените не са хора, а убийството на неверници е като да си купят кафе, друга песен ще запеят.Те защо не си пратят децата в цигански училища, за да интегрират циганите?Дайнов що не иде да живее във Факултета, а?

16.09 2014 в 22:05

Ти, малоумнико, обаче пропускаш факта, че за разлика от великите българи в с. Калище, французите не изгониха циганите от УЧИЛИЩА. Тях в училище няма как да ги накараш да стъпят даже.

Хайде, с вази бог и отца и сина да го духаш...

16.09 2014 в 10:42

Бай Тодор (неграмотнико), spirit, Професор Балкански, имигрант / емигрант (добре би било да научиш ти првописа, умнико): Вас трябва да ви изхвърлят от тука, защото вие сте мръсната, необразована, варварска сган.
Спирите, а ти с твоите думички, дето завуршват на "расти" за много умничък ли се мислиш?
Само за едно ще се съглася с "емигрант": че сме страна с глуповато население, дето не може да излезе от комунизма още. Ами да - заради вас сме такава страна. Защото вие сте глуповати и не можете да излезете от комунизма още. Шокова терапия или мирен преход, братя? Нали така беше? Е? К'во стана, че не вечерахме? Ще ви кажа: целия проблем е, че Българина е шубелия. Живуркайте си дребни мишчици, крийте се в кочинката си и си ровете из лайната, дребни червеи такива.

16.09 2014 в 05:49

Ние от толерантност ще се скъсаме бе...СТИГА с тая толерантност..от нея мангалите ни се качиха на главата сега и някви емигранти от пичка си майна с двихадистки наклоности....ВСИЧКИ ВЪН от Родината мръсна сган

15.09 2014 в 22:10

Има ОБЩИНСКО САМОУПРАВЛЕНИЕ, и независимо УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО.

Само те са в правото си да решават подобни въпроси от МЕСТНО ЗНАЧЕНИЕ, и държавата и ТалибанШОРОШОМОЛЦИТЕ няма какво да им се бъркат. Никой не ги е каним тези ИКОНОМИЧЕСКИ ИМИГРАНТИ там, за да са длъжни местните хора да се притесняват заради тях.

Французите как ИЗГОНИХА българските и румънските цигани? Ама за тях не кричахте толкова.

15.09 2014 в 21:59

Сега ще ги приемете, подслоните и обучите. Ще им дадете жителство, после те ще искат джамии и помощи. Малка част от тях ще се адаптират а голямата част ще бъдат недоволни от това което са получили и ще хукнат да правят "джихат".
Отворете си очите и вижте какво става по света, не се водете само от емоциите си. България е малка страна с глуповато население което не може да се измъкне още от комунизма, само имигранти са й притрябвали...