Обсъждат ПУП на Борисовата, без твърд алкохол в Маймунарника

OFFNews 30 януари 2018 в 14:20 7289 2

Специализираният състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията обсъжда днес проекта за ПУП на Борисовата градина. Застрояване в плана се предвижда в зоната между Розариума и "Драган Цанков". Там ще се появи музей "Зелената памет на София", в който да се настани и парковата администрация. 

Според ПУП на мястото на Маймунарника остават трите дансинга, които са запазени на терена и в момента. Ще може да се изгради естрада и да се поставят преместваеми обекти по индивидуални проекти, но се забранява поставянето на каквито и да е рекламни елементи. Няма да се продава твърд алкохол, а тоалетната се възстановява с настилка към нея от естествени плочи със затревена фуга. 

На цялата територия на Парк „Борисова градина" няма да има рекламни елементи, както самостоятелно, така и по сгради, съоръжения с постоянен и временен характер, предвижда още новият ПУП.  

Ще се възстанови и Горският дом - къщичката с уникалната дърворезба на майстор Рачо Ангелов. ПУП предвижда възстановяване на оригиналните елементи на автентичните им места. 

Край езерото "Ариана" ще се възстанови по архивни данни прочутата бирария, в която препоръката е да се предлага основно бира. Музикалният фонтан се запазва, а през зимата цялата площ на езерото ще е пързалка за кънки. Сергиите между Ариана и Орлов мост изчезват, предвижда още планът за Борисовата. 

Ресторантът към Националния стадион се запазва и се предвижда цялата зона между мостчето и него да се използва лятно време за открито кафене. За сенници, чадъри и тенти се използват материали в неутрални цветове - бяло, нюанси на охра, зелено. 

В парка ще се доразвива системата от велотрасета. Двупосочните велоалеи са предвидени с габарит от 2.50 м, а еднопосочните - с габарит 1.50 м. Към тях се предвиждат велогардероби и велостоянки за обслужване на колоездачите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови