Обсъждат наредба за втората пенсия на 2 400 000 българи

OFFNews Последна промяна на 03 август 2018 в 07:52 3341 0

Проектът на нова наредба за прехвърляне на втората пенсия от частните фондове към Националния осигурителен институт ще се обсъжда днес на заседание на Надзорния съвет на НОИ.

Документът е изготвен от Министерството на финансите, след като Върховният административен съд отмени старата наредба.

Решението на съда е в сила от края на май и от тогава на практика няма действащи правила как да става прехвърлянето на средствата. До това решение се стигна след жалба на пенсионно-осигурителни дружества срещу наредбата за реда за избор за осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и за обмена на информация, съобщи БНР. 

В жалбата се казваше, че спорният нормативен акт е приет при допуснати особено съществени процесуални нарушения. Върховният съд отмени документа в досегашния му вид. Съгласно административно-процесуалния кодекс правните последици, възникнали от подзаконов нормативен акт, който е обявен за нищожен или е отменен се уреждат служебно от компетентния орган в срок, който не е по-дълъг от три месеца от влизането в сила на съдебното решение.

Според данните на финансовото министерство от правилата са заинтересовани близо 2 390 000 хиляди души, който са родени след 31 декември 1959 година и който могат да упражняват правото си на свободен избор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови