Образователен синдикат иска да не се учи през грипната ваканция, а междусрочната да се удължи

Mая Младенова 30 януари 2024 в 12:43 18562 2

Класна стая

Снимка БГНЕС

Класна стая

По време на грипна ваканция да няма дистанционно обучение, а междусрочната да бъде удължена с няколко дни заради епидемичната обстановка.

За това настоява Синдикат "Образование" към "КТ "Подкрепа", става ясно от писмо до медиите.

В него е цитирано "национално проучване" на синдиката сред учители и родители, голямата част от които са споделили това мнение.

По план междусрочната ваканция е три дни, като само един от тях е делничен - 3-5 февруари (събота, неделя и понеделник).

Над 10 области в страната в момента са в грипна епидемия, като учениците са разпуснати и учат дистанционно в областите Пловдив и Габрово.

"Дали това е релевантно при наличие на около 30% болни ученици и учители да се учи онлайн, пита синдикатът. - Решението за въвеждане на онлайн обучение е в интерес на учениците, но дали то кореспондира със способността на учителите да изпълняват служебните си задължения тогава, когато са болни? Очевидно не", пише в позицията до медиите.

По отношение на еднодневната междусрочна ваканция и 69,8% от анкетираните смятат, че ваканцията трябва да бъде удължена с четири дни и тя да бъде от 5 февруари до 9 февруари. 25,3% смятат, че междусрочната ваканция трябва да се увеличи с два дена. 

СО „Подкрепа“ ще предложи на МОН да увеличи междусрочната ваканция с два или четири дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

2

GB

30.01 2024 в 15:08

По принцип, не трябва да се изостава ученето.
Но когато, например, трима учители - от девет за класа - са болни (с температура, гърло, нос, стомах, мускулни болки и т.н.), как ще работят? В нормална ситуация те ще са в болничен.
Същото е и с децата. Те са болни, но ще трябва да седят пред компютъра, да четат, пишат, говорят, да ги изпитват и т.н. ... Нормално, аз задържам детето вкъщи, ако е болно и то лежи в повечето време, за да се излекува и възстанови сили.
Как да стане ефективно обучението в такава ситуация?

1687

1

Пенчо Прикарчин

30.01 2024 в 13:34

Жалкари. Учене до дупка, за да не станат децата като неуважаемите от синдиката!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика