НСИ пита по домовете колко тежим и дали пушим

През 2008 г. 55.3% от мъжете и 35.3% от жените между 35 и 44 г. в България са били активни пушачи

Александра Маркарян 09 октомври 2014 в 15:01 5546 2

Снимка David Carim Ferrus/sxc.hu

Как оценявате здравето си? Ходите ли на профилактично на лекар и ако не, защо? Колко често консумирате плодове и зеленчуци? Пушите ли? Колко тежите?

Това са само част от въпросите, които анкетьорите на териториалните звена на Националния статистически институт ще задават в рамките на провеждането на проучване за здравето на населението, което ще се провежда в целия Европейски съюз, включително България.

У нас анкетьорите тръгват по домовете от 10 октомври. До януари 2015 г. специално обучени анкетьори ще посетят 4500 обикновени домакинства, за да анкетират общо над 10 000-те души, които са включени в извадката.

За да докажат, че наистина са представители на НСИ, анкетьорите ще показват служебните си карти. Те ще носят и писмо от председателя на статистическия институт до всеки от анкетираните. Допълнително, за по-голяма сигурност, от НСИ са дали списъците с анкетьорите на МВР, така че всеки усъмнил се гражданин да може да се обади и да провери дали човекът, който се представя за анкетьор на института наистина е такъв.

Участието в проучването е на доброволен принцип. Въпросникът съдържа около 100 въпроса, попълва се средно за 20-30 минути, каза директорът на отдел "Статистика на здравеопазването и правосъдието" Евелин Йорданова. Не всички анкетирани ще трябва да отговарят на всички въпроси. Част от тях трябва да бъдат попълнени само от жените, друга се отнасят за хората на възраст над 65 години, уточни тя.

Въпросникът е разделен на четири основни модула. Те са "Здравен статус", "Здравни грижи", "Здравни детерминанти (начин на живот)" и "Основни социално-икономически характеристики". 

Първият модул съдържа въпроси за самооценка на собственото здраве, за наличие на дългогодишни заболявания, наличие на ограничения, хронични заболявания, физически и сетивни функционални ограничения. Вторият засяга ползваните от анкетирания здравни услуги, посещенията при семейния лекар, специалист лекар или зъболекар, употребата на лекарства, извършваните профилактични прегледи, имунизации. Третият модул трябва да даде на статистиците достатъчно данни за анализ на навиците ни. Тук ще има въпроси за теглото и ръста, за консумацията на плодове и зеленчуци, за обичайната физическа активност, за употребата на алкохол и цигари.

Предварителните данни от проучването ще бъдат обявени на 14 ноември 2015 г., а окончателните - след валидиране от Европейската статистическа служба.

И досега НСИ е събирала данни за здравния статус на българина, но за първи път проучването ще обхване всички държави в Европейския съюз.

Последните данни за страната ни са от проучване, извършено през 2008 година и обхванало 17 държави.

Тогава анализът на анкетите показал, че България е на второ място по най-много активни пушачи след Гърция. Данните сочат, че 55.3% от мъжете и 35.3% от жените на възраст от 35 до 44 години пушат всеки ден. Данните за наднорменото тегло наредили страната ни на седмо място с 50.08% и показал, че във Франция имат най-малък проблем с килограмите, а Малта - най-голям. Статистиците установили също, че у нас едва 4.8 от хората над 65 г. са се ваксинирали против грип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!