Quantcast

Новата анкета: Кои влогове в КТБ да възстанови държавата?

ОFFNews Последна промяна на 15 юли 2014 в 16:21 7773 11

Новата ни анкета отново е по гореща тема - да възстанови или не държавата влоговете от КТБ и в какъв размер.

Както е известно, настоящото законодателство защитава само сметки до 100 000 евро, и то с редица изключения - като например за държавни фирми и институции.

В изявлението на БНБ обаче бе дадена заявка, че чрез фонда за гарантиране на влоговете и държавния бюджет ще бъдат гарантирани всички депозити във фалиралата банка, без тези на фирми около нейното досегашно ръководство. Затова БНБ предвижда законодателни промени, наречени от медиите "Закон за КТБ".

На консултациите в президентството вчера политическите сили не постигнаха консенсус дали да подкрепят проектозакона на КТБ.

За момента въпросът оставя висящ.

Затова днес Ви питаме:

Кои депoзити в КТБ трябва да възстанови държавата?


Само тези до 100 хил. евро
Всички, без значение от размера
Никои
Нямам мнение

Можете да гласувате в долната дясна част на страницата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2014 в 19:17

tova, koeto se polaga po sega dejstvastija zakon - 100 000. Ili poneje faliralata banka se okaza na bogoizbrani, sega zakona ste se aktualizira.

16.07 2014 в 11:32

Държавата не трябва да възстановява НИКАКВИ пари. Има си фонд който се пълни с пари от БАНКИТЕ да се възстановяват влогове с неговите пари. И много експресно да се възстанови пък фонда с парите от ликвидацията на КТБ защото няма да е честно следващите вложители за тях пък да няма нищо.

За излизане от ситуацията предлагам следното:

1. Държавата да отпусне на своите фирми и организации оперативен ЗАЕМ с който да се работи докато се отпуши ситуацията в КТБ. Заема да се връща и служебните лица от съответните фирми допуснали свръхконцентрация на държавни пари в КТБ да бъдат съдени за нанасяне на щети в особено големи размери.

2. Личните заеми да започне възстановяването им от Фонда в размер до СРЕДНИЯТ размер на влога в БГ а той е 5700 лв. Така ще се даде глътка въздух за ежедневните нужди За останалите пари след прецизен международен одит за състоянието на КТБ.

3. За частните фирми да се започне изплащането от парите им в КТБ на разходите за работни заплати. За останалите пари да търсят външно финансиране.

Това са първи стъпки за отпушване на ситуацията. Цялостното решение само след много строг външен международен одит с паралелно разследване кой и как е виновен. Основният принцип трябва да е: Държавата, т.е. НИЕ не трябва да плаща за неразумните финансови операции на частните лица. Който е искал високи лихви да си плаща за риска.

Най-доброто решение е КТБ да бъде продадена с всичките си дългове на голяма западна банка и тя да се занимава с оздравяването и изплащането на влоговете. Ако не е възможно разпродажба на активите под изключително строг отново международен контрол и пълна ПРОЗРАЧНОСТ за да не се допусне разграбване на икономиката. В такъв случай тези с влоговете да получат акции и контрол върху разпродажбата.

16.07 2014 в 11:13

В рамките на ЕДИН месец да пуснат депозитите на хора до 100 000 евро. Това за да може да се поотпуши икономиката и да намали страстите. Оказва се, че има 240 000 клиента. По този начин ще намалеят с 90% "ужилените" и в крайна сметка гарантирани депозити, които така или иначе ще им се върнат..
Останалите, първо да докажат откъде ги имат тези пари, да представят гаранции. Това може да стане до ТРИ месеца. Реално хората може и да са се полакомили за лихви, но такива са били условията на банката - това все пак е БАНКА, а не махленска заложна къща. Банка по смисъла на закона в Република България. Така, тука е интересното. В рамките на тези ТРИ месеца да се направи читав и независим европейски одит - има ли пари в банката, крадено ли е, какво е ставало, като в рамките на тези месеци да се вземе решение за банката - дали да я фалират и изплатят тези 100 000 евро (би трябвало) и на хората, и фирмите, които разполагат с над тези пари, след което да си ги търсят разликите от продажба на активи на банката, собствени дялове или финансови инструменти. В другия случай просто банката заработва.
нали никой не се съмнява, че в първия вариант с отпушването на депозитите до 100 000 евро (тези 90%) ще има масово (но и подплатено с ликвидност) теглене, ще спадне сериозно напрежението в хората, ще даде глътка въздух за физическите лица. Второто с бизнеса ще е интересно - и за тях, и за данъчните.

16.07 2014 в 09:08

НИКОИ! Банката не трябва да се краде! Банката трябва да се върне на собствениците и те да се оправят с нея! Няма съд в света, който да приеме смешните доводи на БНБ и Прокуратурата. България ще бъде осъдена, да плати 5 милиарда на Василев, ако не се спре с този ДЕБЕЛАНСКИ опит за кражба!

15.07 2014 в 18:51

Само на Мултак N1,за да не вземе да скочи от Аспарухов мост и да загубим такъв велик каменоделец -> само с чук и длето, даже без съп е изчукал 2-3 мил.

15.07 2014 в 18:29

Проблема е деликатен. КТБ е частна ТБ, следователно по закона на конкуренцията е търговско акционерно дружество. Правилно е банковият механизъм да заставя банката да гарантира чрез банковите си резерви изплащането на главницата и заявената лихва в договора, но не и държавен фонд да изплаща тези суми от бюджета, защото се източват общи пари за покриване риск операция на частно дружество. Все едно е държавата да плаща дълговете на частна фирма за кетчуп. По този начин се гарантира връщане на пари на депозитарите, но не се вземат от опериращите с капитала на банката управител, кредитни инспектори,...а се раздават държавни пари. Парите трябва да се вземат от управителното банката тяло! Трябва да се обвърже управителният съвет със закон, за гарантиране връщането на вложенията на яложителите! Иначе държавата ще открадне общи пари, за да финансира кражбата на частно лице - ЮЛ и Физически лица. Ако временно ТБ има нужда от ликвиден кейпитъл, поради екстремни обстоятелства, Фонда за гарантирани вземания може да и заеме сума, при минимална лихва, много нисък суап. Вложителит е редно да имат гаранции за вложението, но не и държавата да налива пари в частно търговско дружество! Риска за кредитиране си е банков риск, печалбата също... не е редно държавата да плаща частни операции!

15.07 2014 в 17:55

Само тези до 100 хил. евро. И да се търси начин да се съберат другите чрез събиране на кредитите, от продажба на активи или каквото там се прави, но не от държавата. И ДА СЕ РАЗБЕРЕ КОЙ Е ВИНОВЕН.

15.07 2014 в 17:21

Само тези над 100 хил :D

15.07 2014 в 17:15

Само тези до 100 хил. евро

15.07 2014 в 16:54

Само тези до 100 хил. евро