Нова система за плащания на ГКПП в Турция, очакват се опашки по границата

OFFNews 14 април 2019 в 19:38 5369 0

Снимка БНР

Български превозвачи сигнализираха, че близо 300 камиона са блокирани на турския граничен пункт „Капъкуле“, съобщи БНР днес.

Причината е в новата система за събиране на пътни глоби и тол такси, въведена на 11 април, наложени на чужди граждани по време на престоя им в Турция.

Българските превозвачи недоволстват, че за да напуснат Турция, трябва да плащат глоби, за които не знаят кога и защо са наложени.

Във връзка със ситуацията, генералното консулство на България в Одрин съобщи, че е готово да съдейства при оплаквания на български граждани във връзка с новата система. То твърди, че засега обстановката е нормална, но може да се очаква че през следващите няколко дни ще има предпоставки за забавяне обработването на МПС с чужда за Турция регистрация, може да се образуват опашки от изчакващи да минат българо-турската граница.

Новата система предвижда заплащане на ГКПП на Турция на излизане от страната на неплатените глоби и санкции. Те се заплащат срещу издадени от турската страна квитанции с пълните задължения.

Появиха се съобщения за завишавани от турската страна суми на неплатени глоби, но Генералното консулство на България в Одрин към момента не е получавало оплаквания за такива случаи. То обаче е готово да съдейства на българските граждани и превозвачи и да извърши необходимата проверка по подаден сигнал. Оттам уточняват, че предявената за заплащане сума може да бъде обжалвана, но след като бъде платена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови