Нов прием по държавната програма за детегледачки

Мая Младенова 23 март 2023 в 11:48 6675 1

Жена и дете

Снимка Pixabay

По програмата могат да кандидатстват родители и хора, които желаят да работят като детегледачи.

Започва нов прием на заявления по проекта за наемане на детегледачки „Родители в заетост“, съобщава Агенцията по заетостта (АЗ).

Приемат се заявления от родители и от безработни, които кандидатстват за детегледачки.

Основната цел на мярката е да продължи подкрепата за осигуряване на по-добър баланс между професионалния и личния живот на родителите чрез осигуряването на безплатен детегледач. Освен възможностите за полагане на грижи за отглеждане на деца, ще бъдат предоставени и услуги за улесняване достъпа до заетост. По този начин ще бъде осигурена превенция на отсъствието на родителите от пазара на труда, уточняват от агенцията.

Родителите, които могат да се включат в проекта, са разделени в следните групи:

- Родители на деца от 0- до 5-годишна възраст (вкл. многодетни и/или самотни родители), незаписани в детска ясла/градина, които имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самостоятелно заети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа и ползват отпуск;

В този случай детегледачът ще получава трудово възнаграждение в размер на минималната работна заплата, като се поемат и дължимите от работодателя осигурителни вноски. Допълнително възнаграждение, в размер на ½ от минималната работна заплата, се предвижда за детегледача, в случай че полага грижи за второ или повече деца от семейството.

Кои родители могат да кандидатстват?

- Многодетни родители и/или самотни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, които са се върнали на работна и децата им посещават детски ясли/градини, както и училище.

Трудовото възнаграждение на детегледача е в размер на ½ от минималната работна заплата/. Поемат се и дължимите от работодателя осигурителни вноски за човека, полагащ грижи за едно дете до 4 часа на ден. Допълнително възнаграждение, в размер на ¼ от минималната работна заплата, се предвижда за детегледача, в случай че полага грижи за второ или повече деца от семейството.

- Безработни, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина (грижата е допустима до 8 часа на ден), или многодетни или самотни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище (грижата е допустима до 4 часа на ден).

Кой може да кандидатства за детегледач?

Хората, които могат да кандидатстват за детегледачи по проекта, са търсещи работа безработни лица, които не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст. Както досега, след одобрение от страна на родителите, с детегледача се сключва трудов договор с работодател Агенцията по заетостта за срок до 18 месеца или до навършване на 5-/12-годишна възраст на детето, или до приключване на проекта.

Как се кандидатства?

Родителите и безработните лица (детегледачи) могат да подават своите заявления за включване в проекта само по електронен път чрез подаване на електронно заявление или тук. Електронното заявление ще бъде налично в периода на прием на заявления на официалната интернет страница на Агенция по заетостта в създаден нов банер с наименование Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. Линкът може да бъде достъпен през проект „Родители в заетост“, а заявления ще се приемат до изчерпване на финансовия ресурс.

Повече информация може да бъде намерена и в бюрата по труда в цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови