Нов български контингент замина за участие в операцията на ЕС "Алтея" в Босна и Херцеговина

OFFNews 16 февруари 2023 в 17:29 2491 0

Снимка Пресцентър на МО

Поредният български военен контингент отпътува в четвъртък за участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“. Българските бойци бяха изпратени в Казанлък тържествено в присъствието на командващия на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

Контингентът е в състав национален поддържащ елемент, механизирана рота от 61-а Стрямска механизирана бригада, взвод „Военна полиция“ и формирования за комуникационно-информационно, логистично и медицинско осигуряване. Българските военнослужещи ще сменят своите колеги от междинния регионален резерв на операцията на ЕС в база Бутмир, Сараево. Те ще участват в „Алтеа” в състава на многонационалния батальон на EUFOR.

„Уверявам ви, че Министерството на отбраната цени вашата роля за поддържането на сигурността в Босна и Херцеговина и в тази част на Балканите. Сигурен съм, че със своите знания, опит и безупречна служба нашият военен контингент за пореден път ще заслужи признанието на партньорите ни в операция „Алтеа“ и ще утвърди авторитета на Българската армия“, се посочва в поздравителния адрес на министъра на отбраната Димитър Стоянов към военнослужещите от контингента. Той им пожелава да използват участието си в мисията, за да надградят своите умения и да се върнат здрави и горди с постигнатото.

С пожелания за успешно изпълнение на задачите в операция „Алтеа“ се обърна към военнослужещите от контингента и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. „Не забравяйте, че вашата отговорност е много по-голяма. В Босна и Херцеговина вие представяте преди всичко България, Българската армия и себе си“, посочи той в обръщението си.

Национален командир на контингента е полковник Красимир Ценов от Съвместното командване на силите, който е и заместник-началник на щаба по поддръжката на Силите на Европейския съюз в Босна и Херцеговина. Помощник-национален командир на контингента е подполковник Момчил Димитров, а командир на механизираната рота е капитан Васил Манолов - и двамата от 61-а Стрямска механизирана бригада.

Ротацията на личния състав от контингентите ше се извърши под ръководството на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Деян Василев – заместник-началник на отдел „Операции” в Съвместното командване на силите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови