НОИ изчислява пенсиите по нов механизъм от днес

Частните дружества започват да отпускат средства на навършилите възраст за пенсия

OFFNews 01 септември 2021 в 09:06 4954 0

Снимка Архив

Националният осигурителен институт започва да изчислява от днес по нов механизъм пенсиите на хората, които ще получават и втора пенсия от частните фондове. Намалението на държавната пенсия вече ще е с около десет на сто, а не с 20, както до момента. 

Всеки, който отговаря на условията да получи трудова пенсия, натрупал е необходимите стаж и възраст и подаде заявление за пенсия в НОИ, ще се възползва от новата методика, когато е запазил и средствата си, трупани в частен фонд.

Хората с вече отпуснати инвалидни пенсии, такива за стаж и възраст, които са били изчислени с по-висок процент на редукция, могат до 30 септември следващата година да поискат преизчисляване по новия механизъм. Това изисква подаване на заявление, което може да се изтегли от сайта на НОИ.

За тези, които са на минимален размер обаче, вероятно няма да има положителен ефект.

От 151 хиляди отпуснати пенсии за инвалидност с намаление на коефициента почти 70% са в размери под минималния, уточни директорът на дирекция „Пенсии“ в НОИ Любомира Язаджиева по БНР. За 15 хиляди млади пенсионери с пенсии за стаж и възраст преизчисляването би увеличило пенсиите.

Също от днес частните пенсионни дружества започват да отпускат средства на навършилите общата възраст за пенсия. Парите ще се изплащат в зависимост от натрупаното по личните партиди и след сключване на договор за избор на пенсионен продукт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови