Нито една повече: Протести в България и света срещу насилието над жени

По-данни на ООН миналата година 89 000 жени и момичета са станали жертва на този тип насилие в глобален мащаб

OFFNews 25 ноември 2023 в 18:17 1624 3

протест

Снимка Георги Димитров/Дарик радио

Протестът пред Съдебната палата в София.

В международния ден за борба срещу насилието над жени се проведоха шествия в четири града на страната под наслов "Нито една повече". Организатори са колективът "Феминистки мобилизации" и други граждански организации. Целта е да бъде показана солидарност към всички момичета и жени, преживели или станали жертва на насилие, съобщи БГНЕС.

В София демонстрантите се събраха пред Съдебната палата. Шествия са предвидени и в Пловдив, Варна и Велико Търново. По данни на организаторите от началото на годината поне 20 жени са загубили животите си вследствие на домашно насилие или насилие, породено по полов признак.

"Исканията ни са за превенция на насилието над всички жени, независимо от тяхната раса, етнос, сексуална ориентация, физическо, здравословно и психическо състояние", обяви психологът Мария Урилска, цитирана от БТА.

По думите ѝ законите не трябва да изключват групи от хора от това да търсят подкрепа, когато срещу тях има домашно или институционално насилие.

Според Рада Еленкова от "Български фонд за жените" кризисните центрове в България са недостатъчни, което поставя жертвите в безизходица. По нейна информация те са около 15. По данни на неправителствения сектор всяка трета жена е жертва на насилие.

Протестът в Пловдив е организиран от активисти от града и от неформалния колектив "Феминистки мобилизации".

Прояви в целия свят са планирани в днешния Международен ден срещу насилието над жени. По-данни на ООН миналата година 89 000 жени и момичета са станали жертва на този тип насилие в глобален мащаб. Протестен митинг е обявен днес в турския мегаполис Истанбул. Важността на проблема се отбелязва и в редица други страни, отбелязва БНР.

Насилието над жени е достигнало през 2022-ра най-високото си равнище от 20 г. Най-голям брой убийства на жени и момичета - около 20 000 - са извършени в Африка, следвана от Азия. Проблемът е сериозен и в европейски страни.

В Испания 52 жени са убити за първите десет месеца на тази година, като вече са надминали показателите на предходните три години. 50 000 жени са под полицейска защита.

В Италия от началото на годината 87 жени са станали жертва на домашно насилие, от тях 55 са убити от настоящите си или бившите си партньори. Наскоро шок в страната предизвика убийството на 22-годишна студентка от бившия й приятел. В италианския Сенат с рядко единодушие беше приет законопроект за превенция на домашното насилие.

"Всеки изгубен живот е призив за действие - за преодоляване на неравенствата и прилагане на правосъдието, така че нито една жена или момиче да не се страхува за живота си заради пола си", подчертаха от ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

26.11 2023 в 10:58

криминализиране на домашното насилие хубаво, но слушайте адвокатите да разберете тънките линии, по които се измъкват насилниците.

Искаме прагматичен работещ закон, а не емоционална популистка повърня, дето всеки адвокат с 2 месеца стаж може да го обори в съда.

А относно менталното здраве, наистина е много дълбоко там. В България след ерозията на страха от бог, повечето хора се мислят за собственици на животите на децата си и понякога и на партньорите си.

Няма страх и самоконтрол.

12078

2

edin slep

25.11 2023 в 20:40

Дебатът трябва да е много по-дълбок от "не ги раждаме ние, за да ги режете вие". Аз не съм виновен, че някой е откачил и насилва жени.

Например. Много жени (кокошки) отглеждат децата си с велики мисли като: "остави го да се наплаче", "не го прегръщай, за да стане кораво като порасне", "бий го докато е малко, за да те слуша като порасне".

Много жени са ужасни насилници като жени, както към момичета, така и към момчета - коя каквото има. След това тези бити деца, които не са получавали любов си отмъщават на когото могат. Не могат да набият майка си и бият други жени или момичета.

Има и женско насилие - предимно психическо от малтретирани в детството жени към съпрузите си. Някои се пропиват, други се развеждат, някои откачат и бият (или по-лошо) жена си.

Темата е дълбока и трябва да се променят много неща в тази страна.

75

1

230 млрд баксов

25.11 2023 в 18:46

Пред МВР трябва да се протестира. Там са биячите на жени!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки