Сградата на 13-о училище става филиал на Класическата гимназия

OFFNews Последна промяна на 09 март 2015 в 20:14 4801 6

Снимка Сергей Антонов

И в сградата на 13-о училище, която се намира до Женския пазар, и сградата на Класическата гимназия в кв. „Модерно предградие“ ще се провеждат учебни занятия. В сградата на 13-о училище занятия ще имат учениците от горните класове на НГДЕК.

За това се договориха министърът на културата Вежди Рашидов и ръководството на гимназията, съобщиха от Министерството на културата.

Директорката на училището Мариела Папазова няма да подава оставка. Тя няма да приеме и подадените в края на миналата седмица оставки на 37 преподаватели от гимназията, стана ясно още на срещата.

Учебният процес в ремонтираната сградата на улица „Баба“ вече протича нормално, увериха учителите.

На срещата са били посочени и примери, доказващи проблеми в колектива на гимназията, както случаи на превишаване на правата от страна на лидерите на синдикални структури в училището.

Микроклиматът в учителския колектив на НГДЕК е нарушен и само с общи усилия можем да преодолеем това, заяви Вежди Рашидов.

Спорът за това коя сграда да използва Класическата гимназия се разрази, след като поради забавяне на завършването на ремонта на сградата в „Модерно предградие“ учебният процес започна в 13-о училище, което се намира до Женския пазар.

След края на ремонта пък част от учителите и родителите настояха НГДЕК да остане в центъра на София, а други поискаха занятията да започнат по-скоро в сградата на ул. „Баба“.

Министерството на културата, под чиято шапка е гимназията, настоя НГДЕК да се върне в ремонтираната с европари сграда в „Модерно предградие“. Тогава родителите обаче обявиха, че сградата не е ремонтирана качествено, а в сградата са намерени и следи от азбест.

След една от срещите в Министерството на културата с цел да се вземе окончателно решение, преподавателят от НГДЕК Бойко Атанасов почина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2015 в 16:12

High, естествено - нали за това са проверките. Азбестът, ако продължава да има такъв (?), трябва да бъде отстранен. Впрочем, не става дума само за децата. Аз съм завършила това училище и обичам своите учители, които преподават 20 години в тази сграда - те не по-малко от децата заслужават сигурни условия на труд.

10.03 2015 в 16:00

Диотима, не бих пуснал детето си да припари до сграда, за която има и капчица съмнение, че има азбест..и бих съдил държавата до дупка за този азбест

10.03 2015 в 09:46

Чудесна новина. Двете сгради дават шанс на класическото образование да се затвърди и разшири - нещо, за което беше крайно време.

И стига вече оправдания за учебния процес. Десетки възпитаници са завършили в Модерно преградие, пътували са до там, когато нямаше метро и това не им е попречило нито да учат, нито да ходят в театри и в научни институции. Всички сме слушали как се е учело в Борисовата градина и на стълбите на Национална библиотека. А Сократ е разговарял с учениците си на агората. Има ли учители, има и Гимназия.

09.03 2015 в 23:59

Аз съм от тези, които са учили и на "Иван Асен", и в Модерно предградие. И на двете места имаше нормален учебен процес, като се изключи тогавашния период на драма, който продължи към един срок. Само че по онова време просто нямахме сграда, а сега за беда има две... Така че проблемът не е в местоположението, а в хората. Дано поне временно се нормализира обстановката, но вероятно ще изникнат поредни претенции на обидени, морално ощетени и т.н.

09.03 2015 в 22:06

Нормален учебен процес в НГДЕК няма откакто ни преместиха на "Баба". Това е поредната манипулация от страна на управляващите и министерството. В тази сграда нормаленп учебен процес не е и възможен, защото всички виждаме, че ремонтът не е за два милиона лева... не съм сигурен, че е и за един милион и това не може да се премълчи.

09.03 2015 в 20:57

Хубаво решение!

НГДЕК се разраства, вместо да умре!

:)