Министър Рашидов, Класическата гимназия и смъртта

Последна промяна на 08 март 2015 в 11:18 65571 59

Снимка Фейсбук/личен архив

Стоянка Полонова

Заглавието е точно и не търси сензация. Сбърканата от самото начало концепция на Рашидов за т.н. ремонт на Класическата гимназия с европейски пари и неговата недалновидна упоритост (може би добре подплатена с финикийски знаци) водят единствено до физическа и морална смърт.

От известно време доста се писа и коментира за този неправилен договор за ремонт на сградата, в която би трябвало временно да пребивава НАЦИОНАЛНАТА гимназия за древни езици и култура (НГДЕК). Ремонтът явно не е качествен, а избраното място в Модерно предградие на ул. "Баба"е твърде неподходящо. От едната страна на училището е поле, от другата - цигански колиби. За да стигнат децата до школото си, трябва доста да вървят пеша по кални, мръсни и тъмни улици. Докато трае ремонтът НГДЕК отново временно е преместена в сградата на бившето училище "Кирил и Методий", намиращо се на метри от Женския пазар. Тя се оказа по подходяща за нуждите на гимназията, въпреки "криминогенната обстановка, заради шляещите се по пазара цигани и араби", според Рашидов. Сключеният договор за европарите изисква след ремонта на посочената сграда да се настани същото училище за минимум пет години, иначе парите се връщат...И брожението започна... Първата жертва от разправията с Рашидов е домакинът на училището - от натрупаните отрицателни емоции получи смъртоносен инсулт. Втората жертва е отпреди няколко дни - масиран инфаркт след несполучливи преговори с Рашидов отнесе учителя по немски език. Дотук с физическата смърт.

Предстои смъртта и на самата гимназия. 37 учители вече са подали оставка, заради неуспешните опити за разумен разговор с Рашидов. Директорката също ще подаде оставката си в МК. 187 ученика (близо една трета от всичките) искат да напуснат гимназията. Но дори и да намерят нови преподаватели, нов директор и намаленият брой ученици да не представлява проблем, Класическата гимназия пак ще загине, защото по предложение на Рашидов в договора е залегнала и клаузата 30% От учениците да са от ромски произход. Приемът им по всяка вероятност ще става не чрез конкурс, а чрез удостоверение за завършен 7-ми клас и поощрявания със стипендии. Тези деца катастрофално ще дърпат надолу учебния процес, докато той се срине и обучението в това елитно училище ще стане излишно. Според Рашидов това било необходимо, заради по-лесното получаване на парите. Известно е, че този етнос не се интересува от древни езици, и древни култури и философии. Тях ги привлича изучаването на музика и някои инженерни дисциплини. В страната ни има и други етноси - еврейски, арменски, руски, чиито деца са подходящи за тази гимназия. Но не, Рашидов избира единствено циганския етнос. Така той предизвестява смъртта на единствената в България Класическа гимназия, чиито възпитаници излизат от нея с голяма култура и високо българско самосъзнание.

Текстът е взет със съгласието на автора Стоянка Полонова от нейния личен Фейсбук профил.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.03 2015 в 00:48

Тирани, само това ли успяхте да измислите? Разочаровахте ме, очаквах повече от Вас... :D

17.03 2015 в 20:43

До ВД

Не бързайте да се радвате толкова, или идете да почистите кабинетите, изоставени в безобразен вид след "ремонта". Идете да поправите вратите на кабинетите, които не се отварят след същия този ремонт. Ако искате, може и като доброволка да пускате парното отопление - според признанието на самия министър, там, в котелното отделение, има азбест. Дали ще сте толкова смела след като знаете това, Вие да изпълнявате тази длъжност? Едва ли! Такива като Вас са устатници, които за нищо друго не ги бива.
А щом толкова държите детето Ви да учи в "Модерно предградие", и ако министърът спази обещанието си, в което силно се съмнявам, няма проблем. Такива като Вас да пращат децата си там, това е свободен избор. Нека същия избор да имат и останалите родители, които не са толкова лекомислени като Вас, за да се доверяват на пещерна пропаганда с комунистически привкус. Нека техните деца да продължават да учат на ул. "Кирил и Методий", до едноименния храм. Ах, извинете, Вие сигурно се атеистка и нарушавам правото ви на свободен нерелигиозен избор!
Бъдете здрава, особено ако приемете предизвикателството и всеки ден поне за малко слизате до котелното, за да се уверите, че лъжем. Стиска ли Ви? :)

13.03 2015 в 23:46

Много ми харесаха анархистичните изказвания, омаскаряващи Папазова, Тончева и техните аватари. Тази госпожа аз също за първи път я чувам, тя да не е учила в класическата преди 9 септември? Впрочем, в учебника на Бойко имаше един текст "Цигойнерите", който обяснява много неща.

13.03 2015 в 14:16

Още в самото начало на статията видях директна лъжа, внушава се че НГДЕИК ще се МЕСТИ в някакво ново току що ремонтирано здание и за такова е избрано място с невъзможни условия. А истината е, че тя е там от цели 20 години и те са се учили в тези условия без особено да им пречат. Отгоре на това наскоро имат и метро което е на 5 минути от входа на училището.

Второто за 30% цигани също не е вярно, министерството го отрече. Приемът е с конкурс и ако някое циганче го издържи няма нищо ненормално в това да го приемът. Лъжите за азбеста също бяха опровергани. За бруталният характер на методите с които тази групичка преследва целта си /включително побой от ученици над учител/ няма да говоря.

Въобще единственото постоянно в цялата история остава нахалното желание на група родители и учители непременно да им бъде предоставена сграда в центъра на София. Необяснимо избухнали точно след ремонта на сградата и подобряването на условията в нея. Да не би пък някои да имат апетити за тази нова сграда и така искат да я освободят? Доста вероятно като се има предвид, че с метрото вече транспорта е осигурен а останалото е въпрос на лесно модернизиране на терена.

11.03 2015 в 19:13

Тирани, моето его и Вашето мнение за скромната ми личност всъщност нямат абсолютно никакво значение. Единственото важно нещо за мен като родител е, че децата се върнаха в Модерно предградие и учебният процес в гимназията е възстановен.

Бъдете здрав!

11.03 2015 в 10:20

ВД, давам си сметка колко уязвено е било егото Ви (мъжко или женско, все едно) от липсата на отговор от моя страна цели два дни. Но, извинете ме, нямам време да почесвам комплексираното Ви самолюбие. Останете си насаме с фалшивото си самочувствие без покритие, държа да подчертая това!

10.03 2015 в 00:10

Да, мили "Тирани", виждам че пълноценно си живеете живота, чак да Ви завиди човек! Пръскайки злоба и обиди по адрес на всички, позволили си да изкажат мнение, различно от Вашето или да боравят с реални факти, вместо с измишльотини!

И да, направо уцелихте в десетката с психологическия портрет, дето ми го изградихте! Всъщност, защо решихте, че съм мъж? :)

09.03 2015 в 21:47

Здравейте, комплексирани юристи, феминистки и други подобни хора със сбъркани представи за живота и най-вече за себе си.
ВД, много съжалявам, че съм уцелил сърцевината на неизчерпаемото ви мъжкарско его. Чудесно се гънете в мисловни паранои, за да докажете най-вероятно най-напред на себе си колко сте велик. И правилно: някакъв си там нещастник си позволил лукса да оспори величието Ви. Хайде холан! Сигурно има доста женички около Вас, които да помпат посмачканото Ви самочувствие, колкото и да се правите на велик и недостижим. Оглеждайте се в тях, тук аплаузи не Ви очакват!
Съжалявам за разочарованите, но не ми е жал за вас. Няма за какво.
ВД, аз не се хваля, за разлика от Вас, че имам личен живот, аз просто го живея. Еййй, колко съм гаден само, нали, тъкмо бяхте решил, че сте ми натрили носа, и аз наново, нали? По кой член и алинея Ви уязвих този път? хахаха

09.03 2015 в 19:06

Оказа се, че домакинът, макар и претърпял инсулт, е жив, така че, много моля, проверявайте фактите преди да ги разпространявате, уважаема госпожо автор! Грозно, много грозно е да се заблуждава обществото по този елементарен начин...

09.03 2015 в 17:48

"Избраното място в Модерно предградие на ул. "Баба"е твърде неподходящо. От едната страна на училището е поле, от другата - цигански колиби. За да стигнат децата до школото си, трябва доста да вървят пеша по кални, мръсни и тъмни улици."
Айде сега има гугъл стрийт вю и се вижда, че едва ли от едната страна е полето от другата циганските колиби. Става дума за квартал, който изглежда доста, като слатина преди 30-35 години. Еднофамилни къщи с дворове, очевидно не е хиперпрестижен, но едва ли е гетото от параноята по-горе. Улиците са асфалтирани (в по-голямата си част).
"Първата жертва от разправията с Рашидов е домакинът на училището - от натрупаните отрицателни емоции получи смъртоносен инсулт. Втората жертва е отпреди няколко дни - масиран инфаркт след несполучливи преговори с Рашидов отнесе учителя по немски език."
Мисля, че е доста непочтенно да се твърди, че едва ли не преместването е убило двамата души. За жалост инфарктите и инсултите са често срещани у нас. Съгласен съм че напрежението едва ли е имало положително влияние, но е леко непочтенно да се спекулира.
"Известно е, че този етнос не се интересува от древни езици, и древни култури и философии. Тях ги привлича изучаването на музика и някои инженерни дисциплини. В страната ни има и други етноси - еврейски, арменски, руски, чиито деца са подходящи за тази гимназия."
Оставям на страна откровенно расисткия подтекст на горния цитат. По тази логика, ако разгледаме традиционните занимания на повечето българи през вековете, то българчетата трябва да учат основно в земеделски техникуми. Все пак българските хуманитаристи със световна значимост се броят на пръсти и като процент от населението са доста по-малко в сравнение с да кажем немците, да не говорим с евреите.
Според мен няма нищо лошо да се насърчат роми да учат в НГДЕК, стига това да става без специални привилегии. Друг е въпроса, че тези цели са заложени за да се вземат едни пари.
Има една основна причина да не се иска преместването в модерно предградие, и тя е че ремонът свръхоскъпен за качеството с което е направен. Всъщност единствената, но напълно достатъчна причина е да не искаш да стенеш съучастник в престъпление, като помогнеш да го покриеш.