Министър Рашидов, Класическата гимназия и смъртта

Стоянка Полонова 08 март 2015 в 11:18 67361 59

Снимка Фейсбук/личен архив

Стоянка Полонова

Заглавието е точно и не търси сензация. Сбърканата от самото начало концепция на Рашидов за т.н. ремонт на Класическата гимназия с европейски пари и неговата недалновидна упоритост (може би добре подплатена с финикийски знаци) водят единствено до физическа и морална смърт.

От известно време доста се писа и коментира за този неправилен договор за ремонт на сградата, в която би трябвало временно да пребивава НАЦИОНАЛНАТА гимназия за древни езици и култура (НГДЕК). Ремонтът явно не е качествен, а избраното място в Модерно предградие на ул. "Баба"е твърде неподходящо. От едната страна на училището е поле, от другата - цигански колиби. За да стигнат децата до школото си, трябва доста да вървят пеша по кални, мръсни и тъмни улици. Докато трае ремонтът НГДЕК отново временно е преместена в сградата на бившето училище "Кирил и Методий", намиращо се на метри от Женския пазар. Тя се оказа по подходяща за нуждите на гимназията, въпреки "криминогенната обстановка, заради шляещите се по пазара цигани и араби", според Рашидов. Сключеният договор за европарите изисква след ремонта на посочената сграда да се настани същото училище за минимум пет години, иначе парите се връщат...И брожението започна... Първата жертва от разправията с Рашидов е домакинът на училището - от натрупаните отрицателни емоции получи смъртоносен инсулт. Втората жертва е отпреди няколко дни - масиран инфаркт след несполучливи преговори с Рашидов отнесе учителя по немски език. Дотук с физическата смърт.

Предстои смъртта и на самата гимназия. 37 учители вече са подали оставка, заради неуспешните опити за разумен разговор с Рашидов. Директорката също ще подаде оставката си в МК. 187 ученика (близо една трета от всичките) искат да напуснат гимназията. Но дори и да намерят нови преподаватели, нов директор и намаленият брой ученици да не представлява проблем, Класическата гимназия пак ще загине, защото по предложение на Рашидов в договора е залегнала и клаузата 30% От учениците да са от ромски произход. Приемът им по всяка вероятност ще става не чрез конкурс, а чрез удостоверение за завършен 7-ми клас и поощрявания със стипендии. Тези деца катастрофално ще дърпат надолу учебния процес, докато той се срине и обучението в това елитно училище ще стане излишно. Според Рашидов това било необходимо, заради по-лесното получаване на парите. Известно е, че този етнос не се интересува от древни езици, и древни култури и философии. Тях ги привлича изучаването на музика и някои инженерни дисциплини. В страната ни има и други етноси - еврейски, арменски, руски, чиито деца са подходящи за тази гимназия. Но не, Рашидов избира единствено циганския етнос. Така той предизвестява смъртта на единствената в България Класическа гимназия, чиито възпитаници излизат от нея с голяма култура и високо българско самосъзнание.

Текстът е взет със съгласието на автора Стоянка Полонова от нейния личен Фейсбук профил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!