Ремонтираната сграда на НГДЕК не е опасна и е готова за ползване

OFFNews Последна промяна на 08 март 2015 в 17:17 4784 5

Ремонтираната сграда на НГДЕК не е опасна и е готова за ползване

Снимка Министерство на културата

Ремонтираната сграда на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" на ул. "Баба" № 16 в столичния кв. "Модерно предградие" не е опасна и е готова за ползване. Това е показала проверката от столична регионална здравна инспекция в ремонтираната сграда на класическата гимназия.

При извършената проверка от Столична регионална здравна инспекция /в присъствието и на директорката на НГДЕК Мариела Папазова/ бе направена инспекция на състоянието на всичките класни стаи, специализираните кабинети, сервизните помещения, училищната спортна база и съблекалните, както и на водоснабдяването, канализационната система, осветлението и отоплението в реновираното училище на ул. "Баба" № 16, съобщават от Министерството на културата.

От Министерството на културата разпространи отворено писмо, адресирано до лидерите на Реформаторския блок. "Трябва ли българската държава да загуби 2.2 милиона лева, за да учат елитни деца в центъра на столицата?", пита министърът на културата Вежди Рашидов

Според екипа на министъра училището е превърнато в една наистина хубава сграда, каквато елитното учебно заведение заслужава. От МК поясняват, че ако НГДЕК не се върне в кв. "Модерно предградие", то средствата за ремонта в размер на 2.2 млн. лв. ще бъдат загубени и няма да бъдат възстановени на бюджета. Наред с това служителите на Министерството на културата биха носили и наказателна отговорност в размер на 2.2 млн. лв. за безстопанственост.

"Въпреки това, натискът за оставяне на училището в сградата на Женския пазар остава огромен, като според неговите инициатори, тяхната позиция е горещо и официално подкрепена от Реформаторския блок", посочват от Министерството на културата.

В писмото екипът на Рашидов пита лидерите на РБ дали им е известно, че реновирането на сградата с европейски средства, е извършено със знанието и съгласието на училищното ръководство и че временното прехвърляне на учебния процес е част от категоричното предварително съгласие, съобщава БГНЕС.

Ето и пълния текст на писмото: 

По повод дискусията в публичното пространство относно възстановяването на учебния процес в обновената с европейско финансиране сграда на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" на ул. "Баба" № 16 в столичния кв. ''Модерно предградие'', ръководството на Министерството на културата изпрти сОтворено писмо до лидерите на Реформаторския блок. В писмото се посочва:

В продължение на няколко седмици в центъра на общественото внимание е поставен въпросът за „местоположението в пространството“ на Класическата гимназия в София, след като сградата й беше ремонтирана с европейски средства и превърната в една наистина хубава сграда, каквато това елитно училище заслужава. Във времето на ремонта училището е преместено временно в изоставената сграда на 13-то училище на Женския пазар. Именно тогава обаче родители, считащи, че достойнството на техните деца изисква да учат в центъра, а не в периферията, повдигат въпроса не може ли училището да си остане в центъра, а не да се връща обратно в обновената сграда.

Многократно пред родителите, инициатори на този въпрос, бе обяснено, че подобно решение е невъзможно по три причини:

1. Именно сградата в кв. ''Модерно предградие'' принадлежи на училището.
2. Ако не се върне в сградата си на ул. "Баба" № 16, то средствата за ремонта на училището в размер на 2.2 млн лева ще бъдат загубени и няма да бъдат възстановени на бюджета.
3. Служителите на Министерството на културата биха носили и наказателна отговорност в размер на 2.2 млн. лева за безстопанственост. Въпреки това, натискът за оставяне на училището в сградата на Женския пазар остава огромен, като според неговите инициатори тяхната позиция е горещо и официално подкрепена от Реформаторския блок.

Във връзка с това се обръщаме към Вас със следните въпроси:

1. Известно ли Ви е, че реновирането на сградата с европейски средства е извършено със знанието и съгласието на училищното ръководство и че временното прехвърляне на учебния процес е част от категоричното предварително съгласие.
2. Известно ли Ви е, че цялата процедура по провеждането на конкурса, подписването на договора със строителя и заплащането на сумата, както и цялостното изпълнение на проекта, е извършено в периода април 2013 година – октомври 2013 година, тоест от служебен министър на културата и от министър на културата от кабинета на Орешарски? Известно ли Ви е, че за разпространяваните от близки до Вас лица твърдения, че този ремонт е извършен от свързани със сегашния министър фирми, следва да се носи наказателна отговорност, тъй като избирането на фирмата и заплащането на ремонта е извършено по времето на министър Петър Стоянович?
3. Наистина ли от Ваше име идва новото и последно предложение на протестиращите, а именно: държавата да заплати 2.2 млн. лева от собствения си бюджет и да загуби средствата от Европейския съюз, само и само централните деца да останат в централната сграда на Женския пазар? И ако това е така, известно ли Ви е, че тази сума представлява неколкомесечното възнаграждение на всички български театрални дейци, повече от една четвърт от средствата за българско кино в годината, или цялата сума за издръжка на музеите и музейното дело в страната за една година? Не бихме искали спекулативно да преизчислим тази сума и в пенсии, социални помощи и т.н.

Предвид перспективите за развитие на училището и загрижени от това да се даде най-добра възможност за развитие на децата в него, Министерството на културата вече обсъжда /за което е информирало и родителите/ възможността сградата на Женския пазар на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" да бъде превърната във филиал на училището и то да може да приема и обучава много повече деца, както и да бъдат привличани повече външни преподаватели поради близостта с центъра. По този въпрос вече усилено се работи и неговото окончателно решение ще бъде взето веднага след възстановяването на нормалния учебен процес.

Молим за Вашето официално становище по поставените въпроси и сме готови на обсъждане по всяко удобно за Вас време.

С уважение: Ръководство на Министерството на културата

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2015 в 11:36

Рашидов да си даде двата милиона от КТБ,неясно как натрупани и неясно как взети от там. Само простотиии и набутвания с този прост министър. И без това ни закопа с мегаломанския Лувър,където Светлин Русев динозавъра от комунизма ще коли и беси и ще излага соц изкуство. А може и камбаните на лЮДМИЛА ДА ЗАКАРА ТАМ. Рашидов е и против местенето на грозилището пред НДК .Той се противопоставя на цялата софийска общност- кърджалийски мангал тъп.

09.03 2015 в 11:26

Я Рашидовда си кажи как си прибра милионите от КТБ и вече не ревеш? Дай ги тези два милиона от себе си и без това незаконно си ги взе от банката, а не е ясно от къде ги имаш,тъкмо ще покриеш глобата. Защото ти ги омаза нещата с училището.

08.03 2015 в 23:37

Що не направят една ревизия на този "ремонт"? Министрите се сменят, но средният ешелон в министерството, който движи всъщност нещата си е един и същ. Нищо чудно покрай менкането на министри някои ловки мошеници надолу в йерархията да са се облажили от този ремонт за сметка на качеството.

08.03 2015 в 22:24

Обектите, които обществото поставя в центъра отразяват неговата ценностна система. По думите на проф. Г.Каприев „ Центърът е значимост „. Безспорно е, че НГДЕК се нуждае от центъра, но и центърът в не по-малка степен се нуждае от НГДЕК. Центърът се нуждае от култура, нуждае се от критична маса възпитани и образовани хора, нуждае се от повече български дух, чийто носител е българското училище. Когато обществото престане да обгрижва централното си пространство и дори отказва да го заеме, то не остава празно, а се заема от противообществени елементи, които налагат там своите правила.Това, което МК се опитва да представи като каприз е безусловно необходимо, както за гимназията, така и за цял един централен столичен район!

08.03 2015 в 18:51

Много интересно какъв ли ще е отговорът на Реформаторите (надявам се все пак да има такъв) и доколко следят действията на председателя на училищното настоятелство г-жа Репуц, която хем е част от Реформаторския блок, хем не е. Май и те само си навлякоха проблеми с нея...