Не само у нас: 10 членки на ЕС с минимални заплати под прага за ниско заплащане

ОFFNews 14 ноември 2017 в 18:02 5283 0

Минималните заплати в 10 страни - членки на ЕС са толкова далеч под прага за ниско възнаграждение, че на множество работещи хора им се налага да се борят, за да изкарат прехраната си, показва статия на Европейската конфедерация на профсъюзите, обобщена от КТ "Подкрепа".

В 10 страни от ЕС минималната работна заплата е равна на или под 50% от средната за държавата работна заплата.

Нивата на МРЗ затрудняват хората в съответните страни дари да се изхранват и на места е нужно огромно увеличение - като например в Испания, където то трябва да бъде поне с 62%, като пак би било недостатъчно за покриване на разходите за живот. В Германия МРЗ трябва да се увеличи с 28%, във Великобритания - с 22%, посочва още Европейската конфедерация на профсъюзите. 

От организацията посочват, че увеличението трябва да бъде такова, че МРЗ да достигне 60% от средната работна заплата за страната. От такова увеличение се нуждаят още Белгия, Гърция, Словакия, Дания, Ирландия, Естония и 
Чехия. В статията на ЕКП и в тяхното изследване не е включена България, но тук средната работна заплата възлиза на 1032 лв., а минималната е 460 лв. - по-малко от 50% от стойността на СРЗ за страната.

„ЕС трябва да определи конкретна дата, на която законоустановените минимални възнаграждения трябва да са достигнали поне 60% от средната работна заплата. Очевидно е, че това не би могло да бъде постигнато за една вечер, но крайна дата трябва да бъде посочена за целия ЕС. Също така политиците от страните членки трябва да се срещнат с националните синдикални и работодателски организации и да обсъдят как и кога тази цел би могла да бъде постигната", заявява Естер Линч, конфедерален секретар в ЕКП.

„Увеличаване на минималната работна заплата до 60% от средната такава във всяка една държава от ЕС би намалило значително бедността сред работещите хора, а също така и ще стимулира икономическия растеж“, допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови