Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Не е дискриминация градини и училища да приемат с предимство деца от района си, обяви министър Вълчев

Александра Маркарян 27 юли 2018 в 13:55 1873 0

Не е дискриминация в детските градини и училищата да се записват с предимство деца, които живеят близо. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на депутатски въпрос в днешния парламентарен контрол. Той се позова на решение на Комисията за защита на дискриминацията от миналата седмица.

"Принципът на близост не е дискриминационен. От миналата седмица имаме решение на Комисията за защита от дискриминацията, която потвърждава това. Принципът не отнема правото на родителите да запишат детето си в друго училище, но дава предимство за записване в най-близкото училище“, заяви той, цитиран от "Фокус".

Решението на КЗД все още не е публично достъпно, показа проверка на OFFNews.

Потвърждаваме, че има такова, но то все още не е окончателно - може да бъде обжалвано, затова не е публикувано, обясниха от Комисията пред наш репортер.

"Трябва да имаш възможност да отидеш в училище, което е на разумно за пътуване и придвижване разстояние, особено в по-слабо населените райони. Принципът на близост минимизира времето и разходите за придвижване“, уточни министърът и допълни, че през август ще бъдат предложени промени, които да позволят с предимство в първа група да влизат също деца, чиито братя/сестри учат там и са до седми клас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews