Нови правила за прием в детските градини, промени и за първолаците в София

OFFNews 22 февруари 2018 в 07:01 18253 0

Нови правила за прием в детските градини, предучилищните групи и в първи клас гласува Столичният общински съвет днес. 

Децата с хронични заболявания вече ще кандидатстват за място в детските заведения, а няма да се приемат по преценка на директорите, както досега. Те ще се състезават в системата на ИСОДЗ, като участват в паралелно трето класиране за до 5 места в група.

По една точка ще получават и хлапетата, посещавали до този момент частна, а не общинска ясла. 

Подобно на миналата година се запазват трите точки за постоянен адрес на родителите и две точки за настоящ адрес. Постоянен или настоящ адрес в административния район на заведението ще дава още една точка. Толкова ще получават и децата с един работещ родител или такъв, който е студент. С една точка ще са и малчуганите, които са посещавали ясла или почасова подготовка в същото заведение.

Запазват се и точките при социалните критерии – шест за деца с двама починали родители, три за тези с един родител, три за деца от многодетни семейства, една за деца, които имат брат или сестра в същото детско заведение.

Целта на промените е да се ограничи приемът "по втория начин". Намалява се и броят на групите в детските заведения - в една група вече ще има място за пет деца с хронични заболявания, а не както е досега – до 10. 

Максималният допустим брой на деца в група е 25 за детска градина, 18 за яслена група и 25 за подготвителна група в училищата. 

Поне три години на един и същ постоянен или настоящ адрес в София в прилежащия район на училището почти сигурно ще гарантира прием на детето в първи клас. Това ще е водещият критерий за записване на първолаци.

Тригодишната уседналост поставя детето в първа група. Във втора група влизат хлапетата с адрес в района на училището от поне 1 година, в трета попадат новодошлите в квартала - със сменен адрес през последната година. Последната четвърта група ще включва деца от други райони.

Когато броят на децата в определена група по водещия критерий надхвърля местата за 1-и клас, влизат в сила 4 допълнителни критерии. Най-много точки - 16, носят батко или кака в същото училище. Кръгли сираци ще получават допълнителни 7 точки, деца с над 50% трайни увреждания - 5 точки, а тези, които са завършили подготвителна група в същото училище - по 3 точки.

Близнаците пък ще се класират заедно и над утвърдения брой ученици в паралелка, ако поне един от тях е приет. 

Около 1000 свободни места за първи клас ще останат в София, броят на децата от набор 2011 е по-малък от бройките в паралелките. 

Прилежащите райони към всяко училище не съвпадат с административното делене на София.Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови