Над 20 000 IT-специалисти не достигат в България

Във Великотърновския университет ще има нова специалност - "Софтуерно инженерство"

Катя Димитрова 08 юни 2016 в 12:41 3785 4

Снимка Архив

Повече от 20 000 специалисти по информационни технологии е изразената в числа липса на кадри в сектора. Причината – университетите не обучават достатъчно специалисти в областта, а браншът масово недоволства от образованието, което наетите служители са получили в родните ВУЗ-ове.

Статистиката е на Programista - компания, специализирана в разработка, внедряване, обучение и поддръжка на стандартни и поръчкови софтуерни системи.

За да удовлетвори нуждата на сектора, високотехнологичната фирма спомогна за разкриването на „Софтуерно инженерство“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. От тази есен учебното заведение ще приеме 160 студенти по специалността, съобщи деканът на Факултета по математика и информатика проф. Гълъбов.

Приемът за кандидат-студентите ще се базира на оценките от изпит по математика или информатика и на оценката от матурите. С предимство ще бъдат и отличените в математически турнири. Младежите ще имат достъп до 49 дисциплини, повечето от които свободно избираеми, така че да отговарят на индивидуалните способности и интереси на новите попълнения. Основно застъпено ще е обучението по създаването и поддръжката на качествен софтуер.

За всеки един от студентите Великотърновският университет ще получава по 2 000 лв. допълнителна издръжка от държавата.

По думите на Никола Вълчанов, технологичен директор на Programista, идеята за такъв вид публично-частно партньорство се е зародила отдавна, но университетът в Старата столица е първият у нас, показал готовност за обучението на кадри, необходими на IT-сектора. За целта компанията ще финансира ВУЗ-а и ще подпомогне за ремонта и оборудването на няколко зали за упражнения във Факултета по математика и информатика.

Още преди началото кандидат-студентската кампания новата обучителна програма се радва на голям интерес от страна на младите хора в региона. В момента текат разговори за разкриването на такава специалност и в други университети в страната. От компанията се надяват добрият пример за сътрудничество между образованието и бизнеса да последват и други фирми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13249

4

лекар

08.06 2016 в 15:58

харесвам глупостта, особено претенциозната глупост. аз познавам "единият, който започна пробният.." а познаваш ли обратното???
малко мозък и четене трябва: у болярскио вуз накуп приемат 160 дебила за ай-ти гуру-та. ся внимавайте: кой ще ги обучава??? някои завършили в руси???

12570

3

jeko47

08.06 2016 в 15:15

Аз познавам двама от липсващите.Единият започна пробният си период с 27000 паунда месечно.Напълно съм съгласен с Алекс - от лош материал са...управниците!

12678

2

Alexfield

08.06 2016 в 15:06

"Лош е материала!", каза един министър-прецедател. А пък материалът взе че се обиди. Добрият материал пък изпозва изходите Терминал 1 и Терминал 2 еднопосочно.
Нищо учудващо. Както се казва: "Тука е така!"

13249

1

лекар

08.06 2016 в 14:29

ай сиктир!!! с толкоз айти-та, ще купим и продадем китай??? що да не са 200 000?

 
X

Да помогнем на украинските деца!