На празника на София - безплатни музеи, сцена в метрото и много музика

OFFNews 17 септември 2022 в 06:05 5379 0

Ден на София

Снимка БГНЕС/архив

Гълъби в София

Днес е денят на София, за празника на града Столична община организира голям концерт на открито от 18:00 ч. на сцената на Sofia Summer Fest (зад Музея „Земята и хората“). В него ще участват Владимир Ампов – Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия, група Cool Den, Младежка филхармония "София" към Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров. 

Входът е свободен, а концертът ще бъде излъчван на живо във фейсбук: на @Столица Култура и @ArtSofia

Посетителите ще могат да влизат безплатно в Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ – галерия музей „Дечко Узунов” и галерия „Васка Емануилова”, в Регионалния исторически музей – София и филиали. С безплатен вход ще работят парк „Врана“ и Зоологическа градина – София.

От 11:30 ч., пред храм "Света София" ще се състои тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София. 

От 13:00 ч., СГХГ – Церемония за връчване Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата

„София, празнувай с класика“

Оркестърът на Класик ФМ радио и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ представят „Глория“ от Антонио Вивалди под диригентството на Максим Ешкенази за Деня на София от 19:30 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. 

Фокус в концерта тази година е изпълнението на тържествената кантата Gloria от Антонио Вивалди в оригиналната версия за солисти, дамски хор, камерен оркестър и орган. В соловите партии публиката ще чуе Таня Угринова (сопрано) и Гергана Николаева (мецосопрано), които ще си партнират със Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович.

„ЗВУКЪТ НА МЕТРОТО“ превзема нови сцени и привлича нови публики

Традиционни, нови и дигитални изкуства ще преобразят подземната железница на столицата. Реновирана мотриса, движеща от 12:00 до 17:00 ч. по линиите №№ 1, 2 и 4 ще се превърне в своеобразна сцена за ново цирково изкуство, съвременен танц, паркур, лонгборд денсинг, роботеатър, пантонима, класическа и електронна музика. На метростанциите „Надежда“, „Г. М. Димитров“ и „Летище София" са предвидени флашмобове и дигитална артинсталация. Всеки един от вагоните на „различната мотриса“ ще представя различен вид изкуство, като на крайните станции артистите ще разменят местата си. „Различната мотриса“ потегля точно в 12:00 ч. от метростанция „Сердика I” по посока кв. „Лозенец“.

Специален акцент е поставен на младите таланти и младежките творчески дебюти в контекста на 2022 – Европейска година на младежта. 

Столичаните и гостите на града ще се потопят в съвременен пърформанс на артистите и учениците на Цирков Център НОВ Цирк, който е и първата циркова академия за малки и големи у нас. В програмата ще се изявят студенти в специалността „Театър на движението“, млади музиканти, които ще изпълнят импровизации на класически теми на виолончело и саксофон. Хуан Сонриенте от Аржентина ще представи паркур и трикинг изпълнения в артистичен етюд. Лонгборд денсинг демонстрации на борда на мотрисата ще впечатлят пътуващите.

Роботеатър ще представи Георги Германов от АБВ Академия, лауреат на различни конкурси и носител на награди за програмиране и цифрово предприемачество.

Зад пулта в мотрисата застават иконата на клубната сцена DISCO MANGA и DJ Valldy.

Инициативата „ЗВУКЪТ НА МЕТРОТО“ води началото си от 2009 г. с форматите „Спектакъл в метрото“ и „Digitality Underground“ и е вдъхновена от добрите практики в Ню Йорк, Амстердам, Лондон, Берлин и Брюксел. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. Организатор е Националният център за иновации и дигитални изкуства, а режисьор е Атанас Лозанов Nasix. 

Проектът АЛЕЯ НА СЛАВАТА предвижда да бъдат експонирани в пространството под металните конструкции на пл. „Славейков”  120 плаката, спечелили едни от най-престижните световни награди. Идеята е в юбилейната за триеналето година и в навечерието на Празника на София, в центъра да се появят шедьоври на най-влиятелните майстори на това изкуството на плаката.

Разходка Food and Spices Walking Tour на английски език на 17 септември от 11:00 ч. и втора разходка на български език 17.09. от 14:00 ч. 

"Food and Spices Walking Tour e чудесна възможност за пътешествие на сетивата за всички местни хора, както и за пътешествениците, решили да посетят София. По време на разходката в района на Женски пазар участниците влизат в света на подправките и арабската храна – респективно култура, докато слушат интересните истории на собствениците на няколко магазинчета, пекарни и ресторанти. По този начин всеки, който се включи, има възможност за диалог и общуване с продавачите, пекарите и готвачите от Близкия изток." Организиратор е Meeting Points с финансова подкрепа на Върховния Комисарият на бежанците на ООН. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews