На Алея на книгата: Шефът на СОС поиска от премиера ДБ да подкрепи общинския бюджет

Георги Георгиев цитира любим автор, че "времето за четене е като време за любов, то е винаги откраднато време"

OFFNews 04 септември 2023 в 15:35 1169 0

Шефът на СОС Георги Георгиев

Снимка СОС

Шефът на СОС Георги Георгиев и премиерът Николай Денков на откриването на Алея на книгата

За 11-а поредна година Столичната община подкрепя провеждането на „Алея на книгата“, не просто като формална част от културния календар на София, а като поредното средище на българска духовност, заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев на тазгодишното издание на бул. "Витоша".

Издателите си знаят през колко трудности са минали, тъй като успехът се състои в това творбите не само да бъда отпечатвани, а и да стигнат до пазара. Това всъщност е механизмът на пазарната икономика, който трябва да срещне творческата дейност с повече хора, за да могат в крайна сметка да се насладят на произведенията на български и световни автори. Затова ще продължавате да имате в наше лице подкрепа институционална, а и като четящи хора, каза Георгиев. 

В своята книга „Като роман“, мой любим френски автор – Даниел Пенак, казва, че „времето за четене е като време за любов, че то е винаги откраднато време. Откраднато от какво – може би от задължението да живеем.“ Все повече хора виждаме всяка година на изданията, все повече хора тръгваме с препълнени чанти с много различни заглавия – припомням и на колегите официални лица, че важна част е след това да се насладим и да обърнем внимание на българските автори, като ги подкрепим, купувайки техни заглавия. Като университетски преподавател забелязвам промяната и проявленията на функционалната неграмотност. За това днес повече от всякога битката за четенето, битката за четящите хора, част от тях и ако щете „хвърчащите хора“ е много важна – тя е цивилизационна, тя определя съзнанието ни като хора, които имат сетива за нещата отвъд всекидневните ни потребности, заяви Георгиев. 

Позволете ми в заключение, тъй като предстои да се гледа общинският бюджет и тъй като подкрепата за култура винаги преминава през бюджетни мерки, да помоля премиера за съдействие в преговори с колегите от групата на „Демократична България“ в общинския съвет. Тъй като 0,4% е бюджетът за култура в държавния бюджет, а в софийския е 3,4%, да получим подкрепа, въпреки предстоящите избори и политическите различия, да подкрепим творците, събитията, откритите сцени и всички други формати, за които Столична община е длъжна да помага. А това ще се случи само с приемането на бюджет за 2023 г. с широка политическа подкрепа. В името на културата на града, посочи още Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки