МТСП съветва как да избегнем рисковете при работа зад граница

OFFNews 11 август 2015 в 10:17 2978 0

Поради нарасналия брой случаи на измами при сезонна работа в чужбина Министерството на труда и социалната политика призовава да се подхожда с повишено внимание при избора на такъв тип заетост.

Първата стъпка, която е редно да предприемем преди да решим при кого да работим в чужбина, е да проучим внимателно лицата, които предлагат работа. В контекста на случая с изоставените берачи в Швеция от министерството пишат: "Така например, българите, на които се предлага сезонна работа в Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите извършват нелегитимно изкупуване на горските плодове и по този начин берачите стават жертва на измама".

Важно е да знаем, че фирмите, които могат да извършват посредническа дейност или да осигуряват временна заетост, се вписват в съответните регистри на Агенцията по заетостта. Въпросните регистри са достъпни на интернет страницата на агенцията. Проверката дали лицето, което ни предлага работа, фигурира в тях е задължителна.

"Посредническите агенции не трябва да вземат такси от търсещите работа лица за предлаганите от тях посреднически услуги. Заплащането „на ръка" на частни лица за намиране на работа, в почти всички случаи, е свързано с измама, при която няма защита от държавите институции", обясняват от МТСП.

Не на последно място е съветът никога да не предоставяме личните ни документи на чужди хора. Трябва да разполагаме с контакти с институциите, които биха могли да ни съдействат при проблем. Контактите на българските посолства в страната, в която ще работим, също могат да са ни от полза.

- Списък на фирми-посредници за извършване на посредническа дейност в чужбина

Списък на фирмите, осигуряващи временна заетост

Списък на аташетата на Министерството на труда и социалната политика, към които можем да се обърнем за съдействие

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови