Мотористи протестират пред парламента срещу целогодишната застраховка (видео)

OFFNews 13 април 2016 в 12:40 5480 5

Мотористи протестират пред парламента

Стотици мотористи от цяла България се събраха на протест пред Народното събрание. Причината са приетите промени в края на 2015-та година в Кодекса на застраховането, според които мотористите са задължени да плащат целогодишна застраховка.

Мотористите форсираха машините на пълна газ, за да привлекат вниманието на народните представители. Шумът беше оглушителен. Нито един депутат обаче не излезе да се срещне с протестиращите. 

Един от протестиращите, Георги Томов, заяви, че основното им искане, е гъвкавост при застраховането. Любителите на превозните средства на две гуми обясниха, че могат да карат моторите си 6-7 месеца през годината. За това настояват да могат да сключват гражданска отговорност за по-кратък период от време.

Томов обясни, че има добра комуникация с парламента като имат уверението, че до месец-два промените в Закона ще бъдат внесени в пленарна зала, така че мотористите да бъдат удовлетворени.

За тази година застраховката за мотоциклет със обем на двигателя от 750 кубика е между 100 и 320 лева.

Основното недоволство на протестиращите е, че през зимния сезон те не използват моторите си, затова не виждат смисъл да плащат ежегодната такса. 

Мотористите протестираха под звуците на рок музика. Движението пред парламента не бе блокирано, но колите се придвижваха със затруднение. 

Около 35 мотоклуба от цялата страна подкрепиха протеста, като организаторите подчертават, че демонстрацията няма политически характер, а цели справедливост и разумни условия за всички.

В края на 2015-та, когато бяха приети промените в Кодекса за застраховането, мотористите веднага реагираха и изпратиха отворено писмо до председателя на парламента. Според тях обаче, проблемът се неглижира от властите и се защитава конкретно застрахователно лоби.

В ранните часове на деня, мотористи от Сливен, Ямбол и Бургас се събраха на магистрала "Тракия", за да се отправят към София, съобщи бТВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови