Шефът на миньорската федерация: Това в Бобов дол не са ваучери, купони са

Нели Чолашка 27 май 2014 в 16:02 13396 20

Владимир Топалов, шеф на миньорската федерация към "Подкрепа".

Репортаж на Нова телевизия показа в края на миналата седмица как в мини Бобов дол, собственост на Христо Ковачки, се купуват гласове в полза на БСП. Ковачки е свързан и с партия "Лидер", а бившата зам.-председателка на партията Мария Пиргова обяви първо, че това не е купуване на гласове, а е корпоративен вот и е нещо нормално. По-късно, когато се разбра, че срещу миньорите е започнала наказателна акция чрез изпразване на магазина на Ковачки с хранителни продукти, който е единственото място, в което те могат да пазаруват с ваучерите си за храна, Пиргова обяви, че "миньорите не са интелигенция, с тях така се работи" и още: "При такава бедност, при такава безработица, каквато е в България, не можем да очакваме свобода и демокрация". Мария Пиргова е преподавател по политология в Софийския университет и майка на петата в листата на БСП - Достена Лаверн. OFFNews потърси за коментар Владимир Топалов, председател на синдикалната миньорска федерация към КТ "Подкрепа".

Г-н  Топалов, как ще коментирате изказването на Мария Пиргова? Така ли се работи с миньорите?

Браво, не съм очаквал да чуя подобно нещо от един преподавател в университет.

Как ще коментирате купуването на гласове в мини Бобов дол и отношението към хората там от страна на работодателя им?

В репортажа бяха казани неща, които не отговарят на истината. Ако наистина миньорите са толкова страхливи, едва ли ще се намери някой да влиза с камера. Бяха казани много неистини. Що се касае до подписката, която събираме, ние я събираме с цел удължаването на срока за пенсионирането на миньорите - за по-ранното пенсиониране, защото изтича тази година. Решението за това нещо е взето на федеративен съвет на миньорската федерация. Това, което го говореха, че сме правили списъци и сме ги записвали с ЕГН-та с цел да гласуват, не е вярно.

А има ли подписка, организирана от "Подкрепа", срещу материала на Нова телевизия?

Има нещо подобно. Това е реакция срещу това, че част от нещата са абсолютна неистина и в случая се използват изборите, за да се покаже и това, което е казала тази госпожа, преподавателката, че едва ли не ние сме едно съсловие, едни хора, които сме толкова тъпи и прости и ограничени, че не можем да решим и не знаем за кого да гласуваме. Искам да кажа, че миньорите са гласували за абсолютно всички политически партии. Различно, разбира се.

Аз не мога да кажа на никой началник за кого да агитира. Един е от БСП, друг е от ДПС, другият от ГЕРБ или не знам от кои си още партии. Ако видите в различните региони, различните миньори са гласували по различен начин. Не отговаря на истината това, че миньорите са гласували под строй за БСП, за ДПС или за ГЕРБ и за който и да е друг.

Вие твърдите, че няма купуване на гласове в мини "Бобов дол" или корпоративен вот, както го нарече Мария Пиргова?

Всички политически партии, без изключение, търсят максимално контакт и по какъв начин да агитират, да купят и ред други неща с цел да привлекат повече гласове. Хубаво е, че тази предизборна кампания приключи, защото тази помия, която се изля по нас, ми е доста неприятна.

Запознат ли сте с проблема с ваучерите за храна, с които се изплаща част от заплатата? Миньорите не могат да ги използват, защото е празен единственият магазин, за който важат?

Това не са ваучери (по закон част от заплатата може да се отпуска под формата на ваучери и върху тази част не се дължи данък общ доход - бел. ред.). Това са купоните на миньорите, ние сме договорили безплатна храна чрез тях. Това е договорка и трябва да се дава. Онова, което за бранша може да се каже към днешна дата, е, че има голям недостиг на средства. НЕК не се разплаща, оттам централите не плащат, оттам мините не плащат. Проблемът е, че не сме си платили част от храната, която трябва да платим, което довежда до тези неща. Големият проблем на миньорите е липсата на средства в бранша. 

Твърдите, че тези купони не са част от заплатата, а са допълнителна услуга?

Това не е ваучер, това не е част от заплатата. Дава се над заплатата храна, като в различните дружества по различен начини са решили как да се прави. Това е нещо, за което ние се борим и трябва да го има. Знаем, че има проблем с тази храна, той се появи, откакто НЕК не се разплаща.

И да са купони редно ли е да се спекулира с тях и да не се зарежда единственият магазин, в който могат да се използват?

Другият вариант е да им се готви на хората, но преди време те възразиха срещу този вариант и решиха, че искат хранителни стоки, защото един не ядял свинско, друг не ядял боб, на трети не му харесвали кюфтетата. В Бобов дол са решили, че ще ги взимат от магазина, но това не е ваучер. Проблемът е в липсата на средства. Ние като мина дължим на супермаркета средства, които и за миналия месец не сме ги издължили. В случая собственикът на мината и на магазина е един и същ, но все пак те са отделни юридически лица. Не можа да не се плаща. На нас не ни плащат, ние не можем да платим на магазина и магазинът не може да зареди.

Според вас не става въпрос за унизително отношение към миньорите в Бобов дол?

Има унизително отношение от страна на хората, които се опитват по някакъв начин да преекспонират нещата. Не казваме, че няма проблем, има го проблема, но неща, които ние правим за миньорите, като удължаването на срока за ранно пенсиониране, малко ми е унизително. В крайна сметка знаем, че решението за удължаването на срока трябва да се вземе в Народното събрание. Тежък е нашият труд, ако някой си мисли, че е лек трудът ни - не е така. Виждате какво се случи в мина в Турция. Все пак ние сме и горди хора, работим и при условия, на които малко хора биха се съгласили. Някой да твърди, че това заслужаваме или че сега ще използваме този момент, за да агитираме за една или друга партия, или да натрием носа на един или друг политик, честно казано не ми хареса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!